Читај ми!

Миграције не мењају традицију

Скоро све девојке које ступају у принудни брак у Немачкој су из мигрантски породица, показује истраживање немачког Министарства за породицу, старе, жене и младе. Међу њима је осам одсто рођених у Србији, Црној Гори и на Косову, и око седам процената младића.

Међу девојкама које под принудом ступају у брак у Немачкој је око осам одсто рођених у Србији, на Косову или у Црној Гори, показало је истраживање Савезног министарства за породицу, старе, жене и младе.

Скоро све младе жене које морају да се удају за партнера којег одређује породица у Немачкој су мигрантског порекла. Око 32 одсто је рођено у Немачкој, 23 одсто у Турској и осам одсто у Србији, Црној Гори или на Косову.

Према управо објављеним подацима, следе девојке рођене у Ираку, Авганистану, Сирији, Мароку и Албанији.

Студија "Принудни бракови у Немачкој" настала је на основу истраживања у више стотина прихватилишта и саветовалишта за принудно удате (или ожењене) или оне којима непосредно прети принудно склапање брака.

Међу онима који под принудом улазе у брак је и око седам одсто младића, наводи се у студији.

Девојке које се у Немачкој под принудом удају су у 30 одсто случајева млађе од 17 година.

Више од половине оних које се за помоћ обраћају установама и које су једино и могле да буду обухваћене студијом, навело је да су биле жртве физичког насиља.

У око 30 одсто случајева се мадим женама претило и оружјем да би ступиле у нежељени брак.

За потребе студије анкетирано је 3.443 жртава у 830 саветовалишта и прихватилишта. У око 60 одсто случајева претио им је принудни брак, а остале девојке су већ биле под принудом удате.

Немачка је 2010. године донела пропис по којем је принудни брак "самостално кривично дело", а не само такође кажњива принуда.

Правници су тада изразили очекивање да ће нови закон имати и "функцију застрашивања", те да ће "породицама на које се односи, постати јасно да немачки правни систем не толерише родитељске прописе везане за избор брачног партнера".

Медији често извештавају о судбини девојака из мигрантских породица које су родитељи натерали на брак у Немачкој или са младожењом изабраним у завичају. Али, нема прецизних података о броју принудних бракова за целу Немачку.

Према ранијим наводима невладине организације за женска права "Тер де фам", која је учествовала и у изради студије Министарства за породицу и жене, у Берлину годишње 370 жена бива натерано на брак, у Хамбургу и Баден-Виртембергу по око 200.

Берлинска организација за помоћ младим мигранткињама "Папатyа" непосредно саветује или помаже око 60 девојака годишње којима прети принудни брак или су већ у њега ступиле, још око 400 девојака са истим проблемима им се обраћа електронском поштом или телефоном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару