Читај ми!

Циркус се сели у Сирију?

Сиријска опозиција затражила међународну интервенцију, пошто су Асадове снаге убиле још 12 особа у Хомсу. НАТО, још раније, саопштио да нова акција не долази у обзир. У Сирији, до сада, више од 3.000 мртвих.

Нове жртве обрачуна Башара ел Асада са опозицијом у Хомсу. У акцији сиријских снага безбедности страдало 12 особа, чиме је укупан број мртвих добрано прешао 3.000, иако је, колико прошле седмице, Дамаск прихватио захтев Арапске лиге да се спор у тој држави реши мирним путем.

Туце мрвих у понедељак, уз још 16 у недељу, навели су представнике опозиције, који су уточиште пронашли у суседној Турској, да од Арапске лиге и Уједињених нација затраже да се Хомс прогласи "заштићеном зоном и на тај начин заштите цивили".

"Опозиција жели мировне снаге у Хомсу, што претпоставља да ће такву акцију одобрити Савет безбедности, али и власти у Дамаску", рекао је неименовани званичник Арапске лиге.

Шансе да би таква иницијатива могла добити подршку Савета безбедности УН, посебно после догађаја у Либији, јесу симболичне, пре свега због добрих односа Москве и Дамаска, али и јасне поруке Кине да у Сирији нема много посла за "плаве шлемове".

Асад је, прошле недеље, пристао да повуче војску са улица, из затвора пусти све опозиционаре ухапшене од марта и дозволи да развој ситуације нагдледају медији и посматрачи Арапске лиге.

Операција сиријских снага безбедности највећа је акција од почетка сукоба у тој држави, али и могући велики проблем у будућности, јер су становништво тог града махом лине сунити који су се ујединили у борби против Асадове владавине.

Од почетка месеца, у том је граду убијено 111 особа, а у неким деловима града води се прави улични рат.

Како се чини, битка за Хомс могла би представљати преломну тачку сукоба, јер су локални лидери показали да се групе наоружаних устаника могу успешно носити са војском која, као и у Либији, има озбиљне проблеме са све већим бројем дезертера.

Додатни проблем за Асадове снаге представља чињеница да у Хомсу живи два милиона људи.

 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару