Читај ми!

Морски неспоразуми Јапана и Кине

Кинески поморци све чешће нарушавају јапанске територијалне воде, што је узрок политичког трвења између две земље. Јапански коментатори сматрају да се иза све чешћих инцидената те врсте крије растућа војна моћ Кине и њена амбиција да загосподари што већим делом акваторије у источној и југоисточној Азији.

Јапанска обалска стража у недељу је ухапсила кинеског држављанина, капетана рибарског брода, под сумњом да је приликом илегалног риболова нарушио јапанске територијалне воде, јављају јапански медији.

Џанг Тијаншијанг (47) из кинеске провинције Фудијан, ухапшен је 60 километара од јапанских острва Гото, јер није дозволио да јапанске власти изврше инспекцију брода.

Острва Гото налазе се у Источном кинеском мору, недалеко од великог јапанског острва Кјушу и административно су у саставу јапанске префектуре Нагасаки.

Проблем нелегалног риболова кинеских помораца, али и то што истражују подводне ресурсе у јапанским водама, последњих година је под лупом јапанских медија и представља узрок политичког трвења између две земље које, иначе, имају одличне економске односе.

Спор око архипелага Сенкаку 

Кина и Јапан се већ годинама споре око сићушног архипелага Сенкаку у Источном кинеском мору, који је под административном управом Јапана.

Иако ненасељен, архипелаг је изузетно значајан због богатих ресурса нафте и природног гаса испод морског дна, у пречнику од више десетина километара око те групе острва. Држава која га контролише има права и да експлоатише природна богатства.

У последњих неколико година, забележено је више инцидената у којима су кинески истраживачки бродови и риболовци залазили у воде око острва Сенкаку, које Јапан сматра својом акваторијом.

Буру негодовања у Јапану нарочито је изазвао покушај искрцавања групе кинеских националиста на та острва, 2007. године.

Сама острва Сенкаку, у Кини позната као Диао Ју Таи, имају укупну површину од свега 6,3 квадратна километра и налазе се 200 наутичких миља јужно од јапанског острва Окинаве. Право на њих, поред Јапана и Кине, полаже и Тајван.

Драматични видео-снимак сукоба на отвореном мору патролних чамаца јапанске обалске страже и кинеског рибарског брода, у којима је услед судара повређено неколико особа, у септембру прошле године изазвао је жестоке расправе у Јапану.

Јапански коментатори, наиме, сматрају да је то показатељ растуће осионости кинеске државе и грађана, која за потпору има јачање економске и војне моћи најмногољудније земље на свету.

Територијални спор око острва Сенкаку проузроковао је и више антијапанских демонстрација у Кини.

Кинеско-јапанске политичке односе последњих година, поред поменутог територијалног спора, оптерећује и проблем посета јапанских државника токијском шинто храму Јасукуњи у којем се чува сећање на јапанске борце из Другог светског рата, укључујући и оне који су проглашени ратним злочинцима А класе. Разлог за спорења су и неретки боравци тибетанског вође далај-ламе у Јапану, као и раст кинеског војног буџета и моћи.

У Јапану се са зебњом посматра скоро увођење у оперативну употребу првог кинеског носача авиона који је раније ове године први пут представљен јавности.

Јапански устав, донесен у условима америчке окупације након Другог светског рата, не дозвољава да ова далекоисточна царевина купи или самостално развије офанзивно оружје велике моћи као што су, поред осталог, и носачи авиона.

Због тога се у јапанским политичким круговима и медијима води енергична дебата о начинима на који би Јапан могао да се супротстави растућој кинеској морнаричкој моћи и предупреди провокације кинеских институција и појединаца у својим територијалним водама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару