Читај ми!

Муслимани почели хаџилук

Милиони муслимана почели хаџилук. У зору групе ходочасника почеле да се пењу на "Брдо милости" у близини Меке. Ове године очекује се око 2,5 милиона ходочасника.

Више милиона муслимана почело је данас годишње ходочашће у Саудијској Арабији, упутивши се ка стеновитом пустињском брду у близини Меке.

Велике групе ходочасника, одевених у бело као симбол "чистоте и једнакости пред богом", почеле су у зору да се пењу на "Брдо милости" у Арафату, око 20 километара од града Меке где је, према муслиманском веровању, пророк Мухамед одржао опроштајну проповед.

Успон на Арафат је први догађај, повезан са петодневним хаџилуком, током којег се тражи опроштај грехова и показује снага вере.

Власти Саудијске Арабије очекују да ће у овом догађају учествовати око 2,5 милиона ходочасника.

Многи од њих моле се за мир у својим земљама, пошто је Блиски исток захваћен таласом антивладиних протеста, у којима су срушени режими у Тунису, Египту и Либији, а уздрмане власти у Јемену, Бахреину и Сирији, пренео је АП.

Врховни саудијски свештеник муфтија шеик Абдул Азиз ал-Шеик рекао је у својој проповеди да се "ислам суочава са изазовима и поделама" и позвао муслимане да "решавају проблеме само на миран начин, избегавајући крвопролиће".

Од петка увече, ходочасници окупљени око брда молили су се и читали Куран. Многи су спавали у заједничким шаторима, док су други поставили сопствене мале тенде на улицама.

После заласка сунца, верници ће напустити Арафат и упутити се ка оближњој Муздалифи, где ће наставити ходочашће симболичним каменовањем ђавола којег представљају три стуба у Мини, а затим принети на жртву камилу, овцу, или краву.

Хаџ је једна од пет главних верских обавеза исламских верника коју треба да обаве бар једном у животу. Те обавезе су, према исламском учењу, ослобођени робови и они који су поремећеног ума, али и жене које немају мужа или мушког рођака да их прати.

Хаџ се састоји из пута у Меку, доласка и светковине Хаџа. Обухвата девет основних обреда: облачење "одоре освећења", обилажење Кабе, стајање на Арафату, ноћење у Музделифи, каменовање, приношење жртве, поновни обилазак Кабе, пијење воде из Земзем бунара и вршење молитве на Ибрахимовом молилишту.

Ходочашће у Меку се изводи током првих 10 дана зулхиџе (дванаести месец исламског календара).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару