Читај ми!

Убијен вођа Фарка

Најтраженији човек у Колумбији Алфонсо Кано, вођа левичарске герилске групе "Фарк", убијен у нападу војске на југу те земље. Председник Колумбије позвао герилце да се демобилишу.

Вођа левичарске герилске групе Фарк и најтраженији човек у Колумбији Алфонсо Кано убијен је у нападу војске на југу те земље, саопштио је колумбијски председник Хуан Мануел Сантос, преносе агенције.

"Смрт Алфонса Каноа је потврђена. Задали смо најтежи ударац тој организацији у њеној целој историји", рекао је Сантос у говору који је пренела национална телевизија.

"Морамо да радимо на томе да Колумбијци имају мир у земљи. Насиље није пут. Демобилишите се", рекао је колумбијски председник обраћајући се директно припадницима Револуционарних оружаних снага Колумбије - Фарк.

Канову смрт раније је потврдио гувернер провинције Каука у којој је герилски вођа убијен у петак, а потом и министар одбране Хуан Карлоз Пинсон, неколико минута пре обраћања председника.

Припадници пешадије и ваздухопловства покренули су операције у зони између градова Суарес и Лопес де Микај и том приликом убијен је Алфонсо Кано, изјавио је гувернер Алберто Гонсалес Москера.

Кано, чије је право име Гиљермо Леон Саенс Варгас, сматра се идеологом Фарка. Он је трећи вођа те герилске групе. У марту 2008. Мануел Маруландс, који је 1964. основао маркистичку групу, умро је од срчаног удара, а Кано је дошао на његово место. Први човек војске Фарка Хорхе Брисено убијен је у септембру 2010. године.

Под притиском колумбијске војске и полиције, чланови организације Фарк повукли су се у планински ланац Анда, централни део земље и пограничне области.

Од 17.000 бораца, колико их је било почетком прве деценије 21. века, 2010. године  их је према званичним подацима било 8.000.  Ипак, активност групе је ове године интензивирана, иако је Алфонсо Кано, сматран за умеренијег од претходника, у августу 2010. године упутио позив на дијалог колумбијском председнику Хуану Мануелу Сантосу.

Фарк је најстарија и највећа левичарска побуњеничка група у Колумбији и налази се на списку терористички организација САД и Европе. Последњих двадесетак дана у провинцији Каука водиле су се интензивне борбе између припадника герилске групе и колумбијске војске.

Колумбијски министар одбране прецизирао је да су припадници пешадије открили логор у којем се налазио Кано, који је убијен у борби у петак после подне. Он је показао и фотографију убијеног вође Фарка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару