Иран, амерички непријатељ број један

Притисак Америке на Иран се наставља. Свега неколико дана пред објављивање извештаја о иранском нуклеарном програму, Вашингтон прогласио Иран највећим непријатељем на Блиском истоку. Британија би могла да се прикључи Америци у случају напада на иранска нуклеарна постројења. Израел одавно за ту опцију.

Страсти су се разбуктале пред најављено објављивање извештаја Међународне агенције за атомску енергију, ИАЕА, чији су делови већ процурели у јавност. У том извештају, наводно, наводи се да је Техеран предузео низ активности које "имају јако мало смисла уколико за циљ немају изградњу нуклеарног наоружања".

Највећа претња САД и нашим интересима и интересима наших пријатеља је Иран"; рекао је високи амерички војни званичник, наводећи да Вашингтон нема поуздане информације о природи иранског нуклеарног програма.

Иран је, у протеклих неколико година, безброј пута одбацивао тврдње Запада да жели да направи атомску бомбу, али је, истовремено, у великој мери онемогућавао рад међународним инспекторима, који су у ту државу долазили како би утврдили шта се заправо дешава у иранским лабораторијама.

Пре десетак дана, британски медији су објавили да Лондон прави планове за ваздушне ударе на циљеве у Ирану, што практично значи да ће та држава подржати нападе на Иран, уколико се Американци икада одлуче за такву опцију.

Војни планери у Лондону, како наводе неки медији, разрадили су и планове за распоред бродова и подморница британске Краљевске морнарице, који су наоружани крстарећим ракетама "томахавк". Британски генерали спремни су и да САД-у ставе на располагање своју базу на острву Диего Гарсија у Индијском океану.

Америка је још 2006. године идентификовала око 1.100 мета, које се могу повезати са иранским нуклеарним програмом.

Осим нуклеарне кризе, односи Вашингтона и Техерана оптерећени су и низом других иранских акција на Блиском истоку, попут финансирања Хезболаха у Либану, Хамаса на палестинским територијама али и разних група радикалних шиита у Ираку.

Ирански шеф дипломатије Али Акбар Салехи поручио је САД да не покушавају било какве акције против његове земље, али и упозорио да ће било каква провокација бити схваћена као акт агресије.

"Америка је, нажалост, изгубила памет и мудрост у бављењу међународним темама. Наравно да смо спремни на најгоре, али се надамо да ће размислити два пут пре него што се сударе са нама", рекао је Салехи.

У интервјуу за један турски лист Салехи је истакао да је Иран спреман и за рат са Израелом чији премијер Нењамин Нетанијаху, како је рекао, убрзано окупља подршку и у земљи и иностранству за оружани сукоб са Ираном.

„Претње из Израела нам нису стране, пошто их слушамо већ осам година. Веома смо способни да се одбранимо", закључио је Салехи.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару