Читај ми!

Реформе на Куби

Куба легализовала куповину и продају некретнина. Најављен и закон по којем би чланови породице могли да наследе станове и куће, под условом са у њима живе.

Власти Кубе саопштиле су у Хавани да ће дозволити куповину и продају некретнина, први пут након раних дана револуције. То је најзначајнија реформа у низу измена које омогућавају слободу на тржишту под вођством председника Раула Кастра.

У тексту на насловној стани дневника Комунистичке партије Кубе Гранма, закон, који ће ступити на снагу 10. новембра, обухвата само грађане и стално насељене на карипском острву, пренела је америчка новинска агенција АП.

У чланку се наводи да ће детаљи новог закона бити објављени у кратком року у службеном гласнику. Власти су раније најавиле да ће приходи од продаје бити опорезовани, а правила никоме неће дозвољавати гомилање великих поседа.

Закон је уследио после октобарске легализације куповине и продаје возила, уз рестрикције због којих је просечном Кубанцу и даље тешко да купи нови аутомобил, приметио је АП.

Власти су дозволиле грађанима да самостално послују у одређеним областима, од кловнова на забавама, преко уличних продаваца до рачуновођа, и обећале да ће изменити структуру националне економије у којој доминирају државна предузећа тако што ће укинути пола милиона радних места у јавном сектору.

Преко 80 одсто Кубанаца ради за државна предузећа и прима месечну плату од свега 20 долара у замену за бесплатно образовање и здравствену заштиту, као и готово бесплатно становање, превоз и основне животне намирнице.

Сједињене Америчке Државе су завеле готово потпуни ембарго на привредне везе са Кубом још 1962, због чега ова земља. према проценама министарства у Хавани, годишње има губитке од 685 милиона долара.

Пошто је преузео власт од свог брата Фидела, Раул Кастро је више пута поновио да постојећи привреди систем на Куби није функционалан, али је и обећао да ће на острву са 11 милиона становника и даље бити социјалистичка држава.

Пошто није постојало званично тржиште некретнина, Кубанци су деценијама могли да размењују поседе путем компликованих споразума о трампи, или на још несигурнијем црном тржишту.

Влада је током последњих месеци такође најавила нови закон о власништву, који би члановима породице дозволио да наследе домове и под условом да у њима не живе. Кубанцима који то буду могли да приуште, биће дозвољено да поседују један дом у граду и други на селу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару