Читај ми!

Либија, терор милиција

Уклањањем Гадафија са власти створен је политички вакуум у којем неконтролисано делују разне аутономне оружане групе и спроводе свој закон широм Либије. Да ли ће прелазне власти успети да консолидују редове и помире подељени народ остаје да се види.

Са релативно мало уложених средстава у ваздушну кампању изнад Либије и, ако се изузме слање командоса, избегавањем слања копнених трупа, НАТО алијанса је омогућила коалицији побуњеничких милиција да збаце Моамера ел Гадафија.

Упркос томе што је НАТО у понедељак формално окончао своје војно учешће у Либији, исход рата врло је неизвестан. Гадафија више нема, али се може очекивати да ће његове присталице тек покренути побуну.

Њихов успех у организовању контрареволуције највише ће зависити од тога да ли ће прелазне власти успети да консолидују и помире, најблаже речено, подељен народ.

Међутим, први показатељи сугеришу да проблеми тек предстоје. Велики број извештаја сведочи о бројним случајевима освете побуњеничких милиција над цивилним становништвом и Гадафијевим присталицама.

Такво понашање је делом и очекивано, пошто побуњеничке снаге немају јединствену војску, већ неких 300 аутономних локалних групација.

Званичници УН јављају и о бројним кршењима људских права, поготову у региону Мисурате, одакле локална милиција упада у околна села и градове и убија, мучи и силује становништво због њихове, наводне, подршке старом режиму. Извештаји такве врсте сведоче о догађајима широм Либије.

Прелазним властима требало би да сада буде приоритет да што пре демобилише и разоружа бројне групације и из сваке од њих извуче одређен број бораца и официра и интегрише их у јединствену безбедносну силу која би одговарала прелазним властима.

То ће бити тежак задатак, с обзиром на природу тих група, које гаје приврженост само према свом племену и области из које потичу, а велико ривалство према осталим таквим групама.

Тако је скоро избио и оружани сукоб у Триполију између ривалских побуњеничких група у главној болници у Триполију. Стижу и извештаји о грађанима либијске престонице који су веома антагонистички расположени према наоружаним људима који се шетају улицама.

Становници Триполија се жале да су сада рањивији и несигурнији него кад је Гадафи владао земљом. Новинар Гардијана јавља о неким од многих аутономних милиција у главном граду које хапсе и одводе наводне кривце за сарадњу са бившим режимом који су оптужени од стране својих комшија.

Нова либијска војска 

Прелазне власти схватају приоритет стварања јединствене безбедносне силе, која би одговарала политичком врху, али још није познато да ли има снаге и средстава да то изведе. Јасно је да је ово борба за политичку власт многих група и постоји висок ниво тензије између команданата различитих група, али и у редовима њих самих.

Тензије се још продубљују када се има у виду да су неки од команданата некада били официри либијске војске који су прешли на страну побуњеника. Са друге стране, постоје и они тврдокорни исламисти и локални борци који не желе да виде било какве остатке старог режима.

Убиство Абдела Фатаха Јунеса главнокомандујућег побуњеничког команданта, некада високог војног официра либијске војске, у јулу само је један од примера аутономног деловања исламистичких милиција.

Многе групе које су оружјем стекле моћ сада уопште не журе са разоружањем и демобилизацијом. Вођа најјаче оружане групе у главном граду Абдулхаким Белхаџ рекао је да ће прелазне власти морати са њима да разговарају и преговарају ако желе да их приволе да се интегрушу у нову либијску војску.

Савет безбедности УН изразио је бригу за нестанак великих количина тешког наоружања, које је покрадено из војних арсенала, поготову ракете земља-ваздух.

Претња хаоса сугерише два сценарија. Први је да се разне аутономне групе окупе око неколико најјачих, што би произвело савез довољно снажан да наметне своју вољу другима и све те групе интегрише у једну силу – нову либијску војску.

Други сценарио је да страни мировни посматрачи дођу да наметну неопходни монопол силе и надгледају стварање националне војске.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару