Читај ми!

Либија, време освете

Нове власти имају озбиљне проблеме да зауздају око 300 милиција створених у грађанском рату. Талас освете над наводним Гадафијевим присталицама. Ривалске групе устаника, повремено, на ивици сукоба. Абдул Рахим ел Киб изабран за новог председника прелазне либијске владе.

Академик из Триполија Абдул Рахим ел Киб изабран је за новог председника прелазне владе Либије, после гласања које су у присуству медија спровели чланови владајућег Националног прелазног савета.

"Гарантујем да ћемо изградити нацију која поштује људска права и не прихвата њихово кршење, али нам је потребно време", рекао је Ел Киб после гласања у коме је добио 26 од укупно 51 гласа и победио четворицу преосталих конкурената.

"Свесни смо да наша браћа, револуционари, борци, деле исто мишљење. Они, такође, сматрају да је стабилност земље изузетно важна", поручио је нови либијски премијер, а преноси АФП.

Очекује се да ће Абдул Рахим ел Киб наредних дана именовати чланове прелазног кабинета.

Бивши привремени премијер Махмуд Џибрил испунио је обећање да ће се повући са тог места када Либија званично "прогласи ослобођење", што се десило после пада Сирта, последњег упоришта бившег лидера Моамера Гадафија.

Зауздавање милиција  

Највећи изазов новим властима представљаће процес демилитаризације друштва, јер је током грађанског рата створено око 300 различитих формација, које су, у међувремену, запоселе бусије, али без јасног опредељења да се икада више повинују централним властима.

Очекује се да ће први потез нове владе бити почетак преговора са милицајама око стварања јединствене војске и полиције, што ће представљати озбиљан изазов јер је вербална свађа две ривалске групе, прошле седмице на аеродрому у Триполију, умало прерасла у прави рат.

Једну од главних тешкоћа представља чињеница да нове власти нису смештене на једном месту, већ је добар део лидера још увек у Бенгазију, па је Триполи још увек у некој врсти политичкој вакуума.

Најбољи пример је конфорнтација јединица лојалних другом човеку побуне Сулејману Махмуду ал Обеидију и групе устаника која је дошла из Зинтана. Побуњеници из Зинтана су, на препад, улетели на аеродром и истерали Обеидијеве борце, а он је, за узврат, довео око 700 војника.

Страх од устаника

Али, највећи проблем за нове власти су побуњеници из Мисурате, који већ данима тероришу избеглице из Таверге, оптужујући их да су сарађивали са режимом Моамера Гадафија, наводи Хјуман рајтс воч.

Цео град од око 30.000 становника је напуштен после налета устаника, који су велики број зграда запалили и попљачкали, док су избеглицама забранили да се икада врате кућама.

Хјуман рајтс воч је, такође, навео да поседује чврсте доказе да су побуњеници без икаквог повода пуцали у ненаоружане становнике овог града, затварали их и пребијали, као и да су у неколико случајева на смрт премлатили затворенике.

Само у Мисурати је, током грађанског рата, формирано око 100 различитих милиција.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару