Читај ми!

Супер пиринач храни свет

У Кини гаје хибридни "супер пиринач", чији принос је далеко већи од обичних сорти. Принос по хектару чак 14 тона, а тражи мање воде, ђубрива и заштите. Та житарица већ се гаји и у Африци, има бројне предности у односу на генетски модификоване сорте.

Све већи раст популације и цена хране широм света, у коме данас гладује милијарду људи, намеће потребу знатног повећања производње. Пројекат кинеске Академије пољопривредних наука и Међународног института за истраживање пиринча јесте корак у добром смеру.

Пет година су националне пољопривредне агенције у водећим земљама узгајивачима тестирале такозвани "супер пиринач". Сада су кинески научници оборили светски рекорд – забележен је принос од 14 тона по хектару, што је далеко више него на пољима засађеним обичним врстама.

Творац "супер пиринча" Јуан Лонгпин очекује још боље резултате до краја идуће године.

"Сви знају да је пиринач основна намирница. То важи за више од половине светске популације и 60 одсто кинеске. Зато је важно да се повећа производња и њен квалитет", каже Лонгпин, научник кинеске Академије за инжењеринг.

Зелени "супер пиринач" је мешавина више од 250 различитих сорти пиринча и хибрида прилагођених еколошким условима узгајања. Нема пестицида, тражи минималну количину вештачког ђубрива, лако се бори са коровом, потребно му је мање воде. Хибридни пиринач се сеје на 60 одсто површина.

"Ова технологија штеди воду и ђубриво, побољшава принос. Ђубриво користимо само током раста биљке. Укупна производња ове године је највећа у историји Кине", истиче фармер Баијан Дексианг.

Изум кинеских научника део је глобалног пројекта "Зелена револуција", за коју се залажу истраживачи пиринча широм света. Желе да ту значајну пољопривредну културу, која значи живот милионима најсиромашнијих у Азији, убудуће лакше гаје, примењујући еколошке стандарде.

"Супер пиринач веома је добро познат и ван граница Кине, посебно у Африци. Ова технологија обећава и има бројне предности у односу на генетски модификоване сорте", каже Фанг Лифенг из Еколошког покрета "Гринпис".

Кина узгаја пиринча више него иједна друга земља. Годишње засеје 30 милиона хектара обичним сортама, а просечан принос по хектару је шест тона. Према подацима министарства пољопривреде, Кини је потребно 500 милиона тона пиринча годишње, да би се задовољиле само домаће потребе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару