Читај ми!

Руски чиновници воле луксуз

За две године, држава и државне компаније у Русији потрошиле су више од 100 милиона евра на куповину аутомобила. Руска влада није расположена да штеди, због тога што се "јефтинији аутомобили често кваре".

Група посланика руске Државне думе покушала је да ограничи куповину раскошних аутомобила за чиновнике, али је Министарство за економски развој то одбило, објашњавајући да се "јефтинији аутомобили често кваре".

У Министарству тврде да чиновнике не треба ограничавати у трошењу средстава из буџета за куповину аутомобила, преноси Интерфакс.

Почетком октобра, заменик Комитета за безбедност Државне думе Генадиј Гудков објавио је информације о куповини скупих аутомобила.

Према тим подацима, држава и државне компаније су од 2007. до 2009. године, подржале куповину најскупљих модела "тојоте", "лексуса", "бмв","аудија" и "мерцедеса", на шта је потрошено више од 4,5 милијарди рубаља, односно више од 100 милиона евра.

У том периоду је купљено готово 2.000 аутомобила који коштају између 50.000 и 200.000 евра.

Покушавајући да смање расходе ионако дефицитног буџета, односно апетите чиновника, Гудков је у септембру доставио Думи предлог закона који би ограничио куповину аутомобила за државне потребе на суму до 50.000 евра.

Посланици Комунистичке партије покушали су да још више заоштре услове, односно да ограниче цену аутомобила на 25.000 евра.

Државни чиновници би, према том пројекту, могли да купе скупљи аутомобил само уз одлуку владе.

Међутим, Министарство за економски развој посланицима је одговорило да има негативан став према њиховим предлозима измена закона о куповинама за потребе државе.

Експерти тог министарства оценили су да усвајање тих измена не би решило проблем трошења буџетских средстава у целини.

По њиховој оцени, куповина скупих аутомобила, узимајући у виду дугачак рок експлоатације возила, може да захтева мање трошкова из буџета него куповина јефтинијих који захтевају чешће поправке и замену.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару