Читај ми!

Беба извучена из рушевина

Два дана после јаког земљотреса у Турској, спасилачке екипе извукле из рушевина новорођенче. Најновији биланс постреса више од 430 мртвих. Спасиоци у трци са временом, верује се да су под рушевинама још стотине људи.

Новорођенче, старо само 15 дана, спасено је данас из рушевина, готово 48 сати након снажног земљотреса.

Мајка детета је, такође, жива и спасиоци настоје да је извуку из рушевина једне зграде у Ерџишу, граду који је највише погођен земљотресом, додају телевизије.

Спасиоци су сатима трагали за малом Азром, која је одмах пребачена у болницу, и њеном мамом Семихом, међу рушевинама њиховог стана.

Спасилачке екипе и даље, у потрази за жртвама, претражују рушевине зграда срушених у разорном земљотресу у којем је на југоистоку Турске погинуло најмање 432 људи, док је око 1.350 повређено, саопштила је јутрос канцеларија за ванредне ситуације.

Спасиоци су концентрисани у местима Ван и Ерџиш, иако се страхује и да су стотине људи остале затрпане у трошним кућама од земљане цигле у удаљеним селима, које је такође погодио земљотрес јачине 7,2 степена Рихтерове скале, најјачи у Турској током последње деценије.

Агенције јављају да очајни преживели грађани, заробљени под хрпама бетона и метала моле за помоћ, а неки од њих мобилним телефонима јављају породици и пријатељима да су живи.

У Вану се вечерас чула пуцњава, два дана након што су затвореници провалили из ћелија из којих је, због хаоса изазваног снажним потресом, побегло око 200 људи.

Према тврдњама војника, робијаши су напали затворске чуваре маказама и ножевима, а један неименовани локални званичник рекао је Ројтерсу да је у затвору подметнут пожар.

У земљотресу је више хиљада људи остало без кућа и било принуђено да већ другу ноћ проведе на отвореном, упркос хладном времену. Организација "Црвени полумесец" обезбедила је 500 шатора само за град Ерџиш, где је градски стадион претворен у огромну пољску болницу.

У спасавању учествује 2.400 екипа из 45 градова, а у регион је послато 200 амбулантних кола, саопштиле су власти, додајући да је у акцију укључено и шест батаљона.

"Црвени полумесец" испоручио је до сада у погођени регион укупно 7.500 шатора, 22.000 ћебади, око 4.000 грејалица, 1.000 врећа за спавање и 1.500 јединица крви.

Из сата у сат, шансе да ће неко бити пронађен се смањују, преносе агенције.

Земљотрес јачине 7,2 степена погодио је у недељу у подне југоисточну Турску и најтежа разарања су забележена у местима Ван и Ерџиш, где су многе зграде срушене.

Епицентар потреса био је на 19 километара североисточно од града Ван, на дубини од 7,2 километра, саопштио је Амерички геолошки центар.

После првог, уследило је више од 20 накнадних потреса, што је додатно узнемирило становнике који су истрчали на улице после првог земљотреса.

Земљотреси су чести у Турској. Године 1999. године, око 18.000 људи је погинуло у два снажна потреса који су погодили северозапад Турске.

Страхује се да је у потресу живот изгубило између 500 и 1.000 људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару