Читај ми!

Смешак који је наљутио Италијане

Ангела Меркел и Никола Саркози разљутили су италијанску јавност својом реакцијом на питање новинара да ли је Силвио Берлускони способан да се избори са економском кризом у својој земљи. Двоје државника, које медији називају "Меркози", загонетно су се погледали и разменили, како су Италијани оценили, "злураде осмехе".

Загонетни смешак који су на конференцији за новинаре разменили немачки и француски лидери Ангела Меркел и Никола Саркози подстакли су неке од најљућих противника италијанског премијера да стану у његову одбрану.

Наиме, Меркелова и Саркози, које су медији прекрстили у "Меркози", разменили су загонетне погледе и смешке када су их новинари упитали да ли су уверени у способност Берлусконија да пронађе решење за кризу која потреса Италију и донесе неопходне реформе.

Реакција лидера две најјаче економије Европе изазвала је смех међу новинарима.

Водећи италијански дневник Коријере дела сера, који је један од највећих критичара Берлусконија због закаснелих економских реформи, означио је понашање Меркелове и Саркозија као "претерано", уз оцену: "Нема везе да ли сте за или против Берлусконија, ово није у реду".

"Нико није овлашћен да исмева Италију, чак и после Берлусконијевих срамотних кашњења у борби против кризе", придружио се у критикама лидер опозиционе Уније демохришћана и центра Пјер Фердинандо Касини, додавши да му се "никако није свидео Саркозијев саркастични осмех".

Италијански лист Ђорнале који је у власништву породице Берлускони, упоредио је реакцију Саркозија са физичким дуелом Марка Матерација и Зинедина Зидана, када је француски капитен главом ударио италијанског репрезентативца у финалу Светског првенства 2006. године.

Република оцењује да је стављање Италије у исти кош са Грчком "нелагодно" и додаје да је извлачење било какве паралеле између две државе немогуће.

"Злуради осмех", међутим, није једини разлог за препуцавање европских лидера. Пре неколико дана, француски председник Саркози негодовао је због превелике заступљености италијанских представника у Европској централној банци.

Наиме, откад је Италијан Марио Драги постављен за председавајућег Европској централној банци, још један Италијан, члан управног одбора тог тела, Лоренцо Бини Смаги, одбио је да уступи своје место француском колеги.

На Смагијево понашање реаговао је и италијански премијер Берлускони: "Саркози почиње да се нервира. Али шта треба да урадим? Да га убијем (Смагија)?", упитао је италијански премијер.

Италијански медији, такође, пишу да је немачка канцеларка одлучила да се заједно са Саркозијем нашали на рачун Берлусконија како би му се осветила због опаски на рачун њеног изгледа.

Наиме, Берлускони је недавно збијао шале у вези са стасом немачке канцеларке, а поједини медији пренели су да је шала била толико неукусна да није за цитирање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару