Читај ми!

Снажан земљотрес у Турској

Турски геолошки институт процењује да је између 500 и 1.000 људи погинуло у земљотресу јачине 7,2 степена Рихтера који је погодио источну турску провинцију Ван. Срушен велики број зграда, за преживелима се трага. Струје нема, телефонске везе су у прекиду.

Снажан земљотрес јачине 7,2 степена Рихтера погодио је провинцију Ван на истоку Турске. Геолошки институт у Кандилију процењује да је у земљотресу погинуло између 500 и 1.000 особа, преноси Ројтерс.

Вечерас је забележен нови потрес јачине 5,1 степени по Рихтеровој скали чији је епицентар био 20 километара северозападно од Вана, јавља Ројтерс.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган потврдио је вечерас да је погинуло 138 људи, док је око 350 повређено.

Турска организација Црвеног полумесеца саопштила је да је у земљотресу срушено између 25 и 30 стамбених зграда у месту Ерчис и једна спаваоница. У месту Ван срушено je десетак зграда, а оштећен је и аеродром, преноси АП.

Турска влада шаље сателитске телефоне, војску и спасилачке екипе у погођени регион.

Велики број људи заробљен у рушевинама. Ватрогасци и спасилачке екипе су на лицу места и покушавају да извуку грађане.

Болнице јављају да су примиле велики број повређених и да још пристижу. Телефонске везе су у прекиду, а нестала је и струја.

"Земљотрес је трајао око минут. Људи су уплашено и у паници покушали да изађу на улице", рекла је дописница новинске агенције Доган Нурсеи Сенгезер.

Епицентар земљотреса забележен је у селу Табанли на 35 километара североисточно од главног града провинције, на 94,5 километара дубине.

Понуде за помоћ Турској стижу са различитих страна. Тако је и председник Израела Шимон Перес позвао турског колегу Абдулаха Гула како би у име целог израелског народа изразио саучешће због земљотреса и понудио помоћ.

Перес је рекао и да је у овом тешком тренутку држава Израел спремна да понуди сваку могућу помоћ Турској.

Земљотреси су чести у Турској. Око 18.000 људи погинуло је 1999. године у два снажна потреса који су погодили северозапад Турске.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару