Читај ми!

Британија најгора за живот

Најгора земља за живот у Европи је Британија, а најбоље су Француска и Шпанија, објавио Интернет портал за статистику "uSwitch". Британија на дну лествице по квалитету живота због високих трошкова живота, лошег односа радног и слободног времена и ниских владиних издатака за здравство и образовање.

Британија се нашла на дну листе најбољих места за живот у Европи, док је чак и, кризом уздрмана, Ирска боље пласирана. Француска и Шпанија заузеле су прво, односно друго место, судећи по новом Индексу о квалитету живота који је сачинио статистички Интернет портал "uSwitch".

Студијом је обухваћено десет европских земаља, а у обзир је узето 16 различитих фактора, укључујући нето приход по глави становника, висину ПДВ-а, цене хране, горива и кирије, као и број слободних дана, радних сати и очекиваног животног века.

Британији су се на дну листе придружиле Шведска и Ирска. Са друге стране Француска је трећу годину заредом шампион, док је прате Шпанија и Холандија.

Коментаришући објављени Индекс, Ен Робинсон из "uSwitch" каже да су Ирци прошле године били гори, али су њихово место сада заузели Британци.

"Сада не можемо ни да се тешимо чињеницом, као прошле године, да смо бољи од Ираца. Званично смо на дну. Није битна чињеница да уживамо четврти по висини доходак по домаћинству у Европи када су животни трошкови толики да, буквално, живимо да би радили", каже Робинсонова.

Највише забрињава податак да више од десет одсто људи озбиљно размишља да емигрира, док би сваки четврти Британац напустио земљу кад би могао.

"Када узмете у обзир велики број проблема са којима се суочавају домаћинства у Британији, није изненађујуће што сваки десети човек жели да започне нови живот у иностранству", оцењује Робинсонова и додаје да за оне који одлуче да остану предстоји тежак период.

Иако је прва на листи Индекса Француска са седам одсто, ипак, није најпожељнија дестинација за живот Острвљана.

Наиме, у анкети где би најрадије живели, већина Британаца, њих 13 одсто, изабрала је Шпанију. Сунце, плаже, дужи животни век, највише слободних дана од свих европских држава, као и најјефтинији алкохол чине Шпанију неодољивом за Британце.

Упитани за пет најгорих ствари у вези са животом, 59 одсто Британаца наводи "уништено друштво", скоро половини сметају високи трошкови живота, а 47 одсто забринуто је због криминала и насиља. Тек пет одсто одговорило је да је срећно својим животом у Британији.

Упркос чињеници да су плате у Британији изнад европског просека, најнижи индекс кад је реч о квалитету живота Британија је "зарадила" због дужине радних часова, малог броја слободних дана у години, високој старосној граници за одлазак у пензију, најскупљој храни, високим ценама енергената, али и веома малом броју сунчаних дана.

Британија издваја тек 11,2 БДП-а на здравство, што је мање од европског просека који износи 12 одсто. Једине две државе које издвајају мање су Шведска и Пољска. И за школство се троши испод просека ЕУ, тек 5,36 одсто, наводи Интернет портал "uSwitch".

Да ствари буду горе, британска влада, услед економске кризе, могла би да одлучи да још више скреше издатке за та два сектора, што би додатно погоршало ситуацију.

Број коментара 93

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару