Москва забринута због насиља на Космету

Русија забринута због насиља над српским становништвом на Косову. Москва позива међународну заједницу, пре свега Кфор и ЕУ, да се држе принципа неутралности.

Министарство иностраних послова Русије поручило је да је Москва нарочито забринута због насиља против српског становништва које су допустиле јединице међународних снага Кфора, позивајући истовремено Кфор и Еулекс да се стриктно придржавају принципа статусне неутралности.

"Посебно смо узнемирени због насиља против српског становништва које су допустиле јединице Кфора. Забрањавајуће су вести о пуцању на возило хитне помоћи које је допремало рањене Србе у болницу", наводи се у коментару званичног представника руског Министарства иностраних послова Александра Лукашевича, преноси Танјуг.

Још једно избијање напетости на Косову потврдило је упозорења, које је изрицала између осталог и Русија, на опасне последице претензија Приштине да контролише административну линију између Покрајине и преосталог дела Србије, истакао је Лукашевич.

У саопштењу се указује на то да је "обустављен дијалог између Београда и Приштине".
Лукашевич је нагласио да попуштање страни косовских Албанаца доприноси порасту њене агресивности, одсуству жеље да се траже компромисни исходи и уважавају легални интереси свих етничких група које живе на Косову.

Русија је позвала представнике међународних мисија и организација, пре свега Кфор и Еулекс, да се стриктно придржавају принципа статусне неутралности.

Одлуке које се тичу стабилности и безбедности у Покрајини треба да се заснивају на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, која представља темељ за решавање на Косову, наглашено је Лукашевичевом коментару поводом ситуације на Косову.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је у уторак на обустављање свих акција које носе опасност од даље дестабилизације ситуације на Косову.

Лавров је о најновијим збивањима на северу Косова разговарао са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем.

Министри су размотрили актуелне међународне проблеме и ситуацију на Балкану, а посебна пажња посвећена је Косову где се ситуација нагло заоштрила, пренео је Итар тас.

Лавров је поново подвукао потребу "да све међународне мисије строго поштују Резолуцију 1244 СБ УН и прекину акције које носе опасност од даље дестабилизације ситуације".
"Током разговора разматрана су питања даљег комплексног развоја руско-српских односа и потврдјена је обострана тежња да се реализују споразуми у трговинско-економској, културној и другим областима билатералне сарадње", саопштило је Министарство.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару