Читај ми!

Кина реформише културу

Државно руководство Кине затражило да се осмисле нови трендови у културном развоју са нагласком да то буде са кинеским карактеристикама. Аналитичари страхују да се иза тога крије тежња за већом контролом над медијима и Интернетом.

Кинеске власти разматрају "културну реформу", јавили су државни медији, што аналитичари тумаче да ће имати за циљ да се појача званична контрола над медијима и Интернетом.

На састанку којим је председавао кинески председник Ху Ђинтао затражено је да се "осмисле нови трендови у културном развоју" са нагласком да то буде са "кинеским карактеристикама", објавила је агенција Синхуа.

Детаљи предлога, који ће бити сачињен за састанак партијског руководства идућег месеца, нису дати, али аналитичари кажу да ће највероватније учврстити контролу над штампом, телевизијом и све популарнијим друштвеним мрежама на Интернету.

"Сва контрола културе има у основи политичку мисију да формира људски ум како не би директно изазивао власт партије и како би прихватио статус кво", каже стручњак за медије са Беркли универзитета у Калиформији Сиао Ћианг.

"То указује на њихову нервозу и свест о повећаним изазовима њиховој способности да контролишу сферу културе", додаје Сиао.

Последњих деценија Пекинг је охрабривао државне медије да буду конкурентнији и да се мање ослањају на државне субвенције, што је довело до критичнијег извештавања и слободнијих програма пошто су редакције почеле да се боре за више читалаца и гледалаца.

Међутим, трендови ка слободнијем новинарству су били у супротности са настојањем власти да контролише јавно мњење, и почели су да иритирају руководство када су некада послушни медији почели да критикују њихове одлуке и супростављају се партијској линији.

Велики и све популарнији микроблогови Веибо, кинеска варијанта Твитера, на препад су овладали Кином, када су уведени пре две године и већ представљају изазов за цензоре и проузрокују главобоље властима, посебно локалним, навиклим да раде без контроле.

"Постоји истинска узнемиреност због утицаја тих комерцијалних медија који су задобили велику снагу последњих деценија и имају огромну публику", рекао је Дејвид Бандурски из Кинеског медија пројекта на универзитету у Хонг Конгу.

Он каже да у Кини може да се види "прогресиван губитак контроле од стране званичних државних медија и да последњих година они настоје да поврате утицај".

Да би се супроставила Интернету и појачала програме за провинције, Кинеска централна телевизија планира да од идуће године измени своје емисије вести.

Такође, власти су у два најпопуларнија пекиншка листа Пекиншке новости и Пекинг тајмс променили комплетно руководство, што су критичари оценили као жељу да се поново цензуришу вести.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару