Читај ми!

Турска узвраћа Кипру

Истраживачки брод "Пири Реис" испловио из Измира и почео испитивање морског дна у источном Медитерану, као одговор Кипру чије су власти, прошле недеље, одобриле истраживања природног гаса.

Турски брод "Пири реис" почео је истраживање резерви природног гаса у спорним водама источног Медитерана што би могло још више да повећа затегнутост између Анкаре и Републике Кипар.

Турски министар за енергетику Танер Јилдиз напоменуо је да ће Турска петролејска корпорација, уколико истраживања дају резултате, купити или изнајмити платформу за бушење и експлоатацију нафте вредну 1,5 милијарди долара.

Напетост у региону, која траје већ неколико дана, почела је када је влада у Никозији прошле седмице саопштила да је почела истраживања гаса у својој економској зони у источном Медитерану.

Радови су поверени америчкој фирми Нобл енерџи. Према досадашњим истраживањима ради се о огромним налазиштима природног гаса, највећим које су откривене у последњих десет година.

У Анкари су одмах одлучили да у спорно подручје упуте свој истраживачки брод "Пири реис", који ће у име кипарских Турака тамо трагати за гасом.

Турска заправо сматра да та налазишта не треба користити све док се не пронађе свеобухватно решење за кипарски проблем, који је подељен после турске војне интервенције 1974. године.

У Анкари сматрају да те резерве гаса подједнако припадају и самопроглашеној турској држави на северу Кипра, коју је досад признала само Турска.

Са друге стране, у Никозији истичу да Република Кипар, као чланица Европске уније и УН, има суверено право да располаже својим природним богатствима.

Упркос тензијама у Медитерану, премијери Турске и Грчке одлучили су да наставе планиране разговоре заказане за наредне недеље.

Јоргос Папандреу је рекао да "ситуација треба да се решава уздржано". Његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган наводи да Анкара сматра да ће истраживачко бушење кипарских власти саботирати мировне преговоре који су достигли критичну фазу.

Преговори лидера две заједнице - грчке и турске - који се без успеха већ годинама воде под покровитељством УН, према најавама медија, требало би данас да буду настављени у Никозији.

Садашњи спор, међутим, прети, уколико се криза продуби, да блокира решење кипарског проблема, мада генерални секретар УН Бан Кимун апелује да се нађе решење пре него што Република Кипар средином идуће године преузме функцију председавајућег ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару