Читај ми!

Салех хоће на изборе

Али Абдулах Салех рекао да је спреман на миран преност власти у Јемену, али на изборима. У обраћању на државној телевизији Салех позвао опозицију на дијалог. Убијен јеменски генерал, заробљено 30 војника.

Председник Јемена Али Абдулах Салех изјавио је да је, у складу са предлогом Савета за сарадњу земаља Персијског залива, спреман на миран пренос власти, али путем избора.

"Ми смо у више наврата разговарали о мирном преносу власти путем избора", рекао је Салех у првом обраћању нацији од када се у петак после три месеца у Саудијској Арабији вратио у Сану.

Салех је опозицију у парламенту позвао на дијалог са потпредседником Абедом Рабом Мансутом Хадијем, који има мандат да преговара са Саветом за сарадњу.

У говору, који је пренела државна телевизија, Салех је нагласио да је тај мандат и даље на снази и да је потпредсеник задужен да преговара са Саветом за сарадњу, као и да потпише план који би довео до изласка Јемена из кризе.

Према његовим речима, он је спреман да у исто време организује председничке, парламентарне и локалне изборе, уколико се опозиција са тим сложи. Јеменски председник је у више наврата одбијао да потпише план Савета за сарадњу, који подразумева формирање нове владе и његову оставку, у замену за имунитет.

Примена плана који је направљен у консултацијама са САД и Европском унијом, требало би да омогући превремене изборе и миран, демократски пренос власти, наводи агенција Франс прес.

Министри спољних послова Савета за сарадњу земаља залива су у петак на састанку у Њујорку извршили притисак на јеменског председника да "одмах" потпише план.

Али Абдулах Салех је у Саудијској Арабији провео три месеца на лечењу након што је нападнута његова резиденција у Сани.

Племенски побуњеници убили генерала, заробили 30 војника

Генерал Абдулах ел Кулаиби, командант 63. Бригаде елитне Републиканске гарде, убијен је у нападу племена која се противе владавини председника Алија Абдулаха Салеха, наведено је у саопштењу министарства одбране Јемена.

Извор из племена рекао је да су наоружани припадници племена која се противе Салеховој владавини на кратко заузела базу, отела 30 војника и побегла у оближња брда.

Према његовим речима, двојица од четворице нападача убијена су када је војска, у знак одмазде, жестоко гранатирала Ним.

Републиканска гарда је досад успевала да спречи да одметнутом генералу Алију Мохсену ел Ахмару, чије снаге контролишу делове Сане, стигне појачање из северних јеменских провинција.

Племенски борци који су напали војну базу савезници су генерала Ахмара и боре се против владиних снага.

Масовни протести против Али Абдулаха Салеха који је на власти 33 године, почели су у јануару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару