САД умирују Турску и Кипар

Барак Обама позвао Турску и Кипар да избегну заоштравање ситуације, настале због намере обе државе да у истом делу источног Медитерана истражују резерве природног гаса. Кипар спреман за истраживање, а Турска најављује слање ратних бродова.

Председник САД Барак Обама позвао је Турску и Републику Кипар да избегну даље заоштравање у источном Медитерану где се две земље споре око истраживања резерви природног гаса које су откривене у том региону.

У разговору са премијером Турске Тајипом Ердоганом у Њујорку, председник Обама је апеловао да се "смање тензије у источном Медитерану".

Процењује се да у медитеранским дубинама између Кипра, Либана, Сирије и Израела леже огромне резерве природног гаса. Према једној америчкој геолошкој студији, можда и читавих 40 000 милијарди кубних метара. 

Кипарски Грци почели су бушење морског дна, јер њихова суверена и призната држава, чланица ЕУ и УН, има на то право и не треба јој, кажу, сагласност турске заједнице и њеног заштитника у Анкари. Никозија каже да то раде на добробит свих становника острва.

Димитрис Христофијас истиче да ће и кипарски Турци имати користи од могуће експлоатације природног богатства, а да ће после решавања кипарског проблема Турска, као и Грчка, имати привилегован статус.

"Можемо на миран начин да се договоримо и сарађујемо у много чему, па и у овоме", додао је Христофијас.

Република Кипар је на истраживањима већ ангажовала познату америчку фирму "Нобл енерџи".

Турска је, међутим, подигла узбуну, јер сматра да нико нема права на природно богатство, док се проблем подељеног острва не реши. Из луке Измир испловио је брод за истраживање, а судећи по оштрој реторици турских званичника није искључено да му се придруже и ратни бродови.

Ердоган напомиње да Турска не може да прихвати покушај кипарских Грка да поступају као да само они представљају Кипар или као да имају овлашћења да доносе одлуке у име кипарских Турака.

"Истраживање резерви гаса је неодговорно, а због једностране акције чији је циљ да изазове кризу, Турска ће штитити права кипарских Турака", рекао је Ердоган.

Најновија затегнутост у источном Медитерану ће, уколико се криза заоштри, сигурно блокирати даље преговоре о решавању "кипарског проблема", који се годинама воде под покровитељством УН.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару