Читај ми!

Папа у Немачкој

Уз највише државне почасти, у Берлину, дочекан поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI. Неколико десетина хиљада демонстраната најавило велике протесте на улицама престонице.

Папа Бенедикт XVI стигао у посету Немачкој, где га је у Берлину, уз највише почасти као државног поглавара Ватикана, дочекао председник Кристијан Вулф у присуству канцеларке Ангеле Меркел.   

Осим почасти и радости бројних верника, папу су дочекали и протести и поделе у Бундестагу, где ће први пут један поглавар Римокатоличке цркве говорити.

Папина посета је, под мотом "тамо где је Бог, ту је будућност", његова прва посета Немачкој као државног поглавара Ватикана.

Папа Бенедикт XVI је рођен 1927. године у Баварском месту Марктл као Јозеф Алојз Рацингер, а 2005. године је, као први Немац после 500 година, изабран за поглавара Римокатоличке цркве.

У знак добродошлице, у Берлину је, на згради издавачке куће "Аксел-Спрингер", постављен највећи постер свих времена са папиним ликом који је дугачак 64 и широк 45 метара.

Осим са највишим политичарима и представницима Католичке цркве Немачке, папа Бенедикт XVI ће се сусрести и с представницима православне и других цркава и исламске заједнице, као и са младим, али и са бившим канцеларом Хелмутом Колом.

О папиној безбедности само у Берлину брине око 6.000 полицајаца, а медији јављају да су такве мере сигурности последњи пут виђене у Берлину за време посете израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Осим Берлина, папа ће до 25. септембра, када се завршава посета Немачкој, посетити и Ерфурт, где ће ђаци имати слободан дан, као и Фрајбург, где се на миси очекује око 100.000 људи.

Није све тако ружичасто

Папи Бенедикту XVI неће у Берлину бити приређен само топао дочек као првом Немцу на челу Римокатоличке цркве од 16. века, већ ће га дочекати и неколико десетина хиљада демонстраната које су на скуп позвале различите организације - од удружења хомосексуалаца преко немачких синдиката до организација за заштиту људских права.

Папин говор у Бундестагу бојкотоваће око стотинак посланика Социјалдмеократске партије Немачке, Левице и Зелених, што је наишло на оштру критику посланика Хришћанско-демократске уније.

Савез "Папа долази" који приређује демонстрације окупио је 67 организација међу којима су Удружење хомосексуалаца и лезбијки Немачке, Савез немачких синдиката и Хуманистички савез Немачке који је, између осталог, и организатор наставе етике за ђаке који не похађају веронауку.

Ту су и немачка секција Амнести Интернешенела, организација "Про Фамилиа" која широм Немачке држи психолошка, лекарска и социјална саветовалишта око теме партнерства, породице, сексуаланости и немачког огранка организација за заштиту права жена "Тер де Фем".

Поред тих великих организација, суорганизатори протеста су и огранак синдиката запослених у образовању који окупља хомосексуалне учитељице и учитеље и удружења хомосексуалних полицајаца и полицајки.

Организатори протеста нагласили су, уочи папине посете, да демонстрације нису уперена против религије или религиозних грађана, као ни начелно против доласка папе у Немачку, већ против његовог обраћања јавности са говорнице Бундестага.

У резолуцији организатора протеста се наводи да папа води "против човека усмерену родну и сексуалну политику", да "изопштава и дискримнише људе".

Додаје се да је папа "један од најодговорнијих за угњетавање лезбијки, хомосексуалних мушкараца и транссексуалаца", као и да Ватикан не поштује женска права, односно "негира сексуална и репродуктивна права жена, забрањујући контрацептивна средства и прекид трудноће".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи