Читај ми!

Дипломатија у сенци насиља

Израелске снаге сукобиле се са Палестинцима на Западној обали само неколико сати пре дебате у УН поводом иницијативе Палестине за међународним признањем.

Рано јутрос, неколико сати пре почетка генералне дебате у Уједињеним нацијама о палестинској државности, израелске безбедносне снаге ушле су у неколико градова на Западној обали и сукобиле се са тамошњим Палестинцима.

Извори тврде да су израелске снаге упале у Саир и Табаку, градове северно и западно од Хеброна, испаљујући сузавац и постављајући контролне пунктове на главним саобраћајницама.

У Њујорку, амерички председник Барак Обама у обраћању Генералној скупштини УН, још једном ће позвати Палестинце да одустану од захтева за признавање палестинске државе у светској организацији.

САД је раније најавио да ће уложити вето на палестински захтев, сматрајући да је прво потребно омогућити довољно времена међународним мировним преговарачима да створе основу за наставак прекинутих израелско-палестинских мировних преговора.

Обама ће се одвојено састати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и палестинским председником Махмудом Абасом, како би убедио обе стране да наставе мировне преговоре.

Званичници у Вашингтону признају да су мале шансе да спрече Абаса да у петак поднесе захтев за признавање палестинске државе, као пуноправне чланице Уједињених нација са границама из 1967. године.

Европска унија, уз подршку Америке, покушава да формулише текст споразума којим би могао да буде избегнут конфликт Палестине и Израела, али за сада нема знакова да би тај споразум прихватила иједна од те две земље.

Председник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор истиче да је улога Европе у том процесу историјски битна, напомињући да је најважнија порука та да је Европа неутрална, односно да није ни на израелској ни на палестинској страни.

Израелски амбасадор у УН Рон Просор изјавио је да је Израел "спреман да са Палестинцима преговара сутра".

Са друге стране, шеф палестинске дипломатије Риад ел Малики одговорио је да израелска страна мора да прихвати листу услова Палестинске управе за повратак преговарачком столу.

Шеф делегације Палестине у ЕУ Мађид Бамје оцењује да је улога ЕУ у преговарачком процесу посебно значајна. "Они подржавају наше право на самосталност, за коју се боримо већ три деценије", каже Бамје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару