Читај ми!

И тајкунима смета корупција

Један од најбогатијих Чеха Андреј Бабиш позвао на грађанску непослушност због корупције у Чешкој. Чешка је као Палермо у којем влада мафија, каже Бабиш.

Изражена корупција у Чешкој која је на нивоу на којем је на Косову, према оценама организације Транспаренси интернешенел, досадила је и чешким тајкунима.

Један од најбогатијих Чеха, власник петрохемијске групе Агроферт, Андреј Бабиш, позвао је на грађанску непослушност.

"Чешка је као Палермо у којем влада мафија. Захваљујући усавршеном систему државна имовина се краде у милијардама. Корупција спречава и спровођење неопходних реформи, јер политичари неће за њих придобити грађане. Како могу да траже од грађана да штеде и да живе скромније, када људи виде колико се милијарди краде из заједничке касе", рекао је Бабиш.

Бабиш није једини ко у Чешкој позива да коначно почне сузбијање корупције у јавним набавкама, против које чешке политичке странке ништа не раде.

Свој етички кодекс направиле су велике међународне компаније које послују у Чешкој, али Бабиш је иступио до сада најотвореније и најоштрије позивом да "Чеси почну да се боре против корупције сами кад политичари неће".

Бабиш је позвао да се оснује нови "грађански форум", попут широког покрета који је после пада комуниста 1989. године кренуо у демократизацију и чишћење јавног живота од остатака тоталитарног режима.

"Имате две могућности, или да се прилагодите, или да о томе почнете да говорите, с ризиком да ћете свуда имати проблеме", рекао је Бабиш и подсетио да је овако набујала корупција феномен последњих 20 година транзиције.

"За време комуниста крали су пиљари и месари. Водећи функционери нису, јер су имали свој систем привилегија за које су веровали да ће трајати вечно", рекао је Бабиш.

"Корупција је највећа кочница чешке привреде и прва ствар која интересује стране инвеститоре", истакла је и Магдалена Соучек из чешке филијале агенције Ернст енд Јанг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару