Читај ми!

Притвор за сараднике Би-Би-Сија у Ирану

Под оптужбама да су сарађивали са "Би-Би-Сијем", иранска полиција ухапсила шест особа. Осумњичени су, наводно, достављали "информације и филмове британским новинарима с циљем да угрозе имиџ Ирана".

Шесторо Иранаца ухапшено је под оптужбом да су нелегално сарађивали са британском мрежом Би-Би-Си, објавили су ирански медији.

Према наводима медија, они су ухапшени у суботу и оптужени су за нелегалну сарадњу са сервисом Телевизије Би-Би-Си на персијском.

На једном од интернет сајтова државне телевизије објављено је да је "ухапшено шест чланова једне тајне Би-Би-Сија".

"Они су достављали информације и филмове мрежи (Би-Би-Си) с циљем да угрозе имиџ Ирана и народа", навео је Интернет сајт ИРИНН, сајт информативног канала који емитује на персијском.

Тај канал је објавио да су ухапшени за своје активности примили "десетине хиљада долара". Ухапшено је пет мушкараца и једна жена.

Државна агенција Исна јавила је да су ухапшени документаристи.

Министар културе Сајед Мухамед Хосеини потврдио је хапшења, прецизирајући да су их обавиле "обавештајне и безбедносне службе".

"Министар за обавештајне послове треба да нам да више детаља о типу сарадње који су те особе имале са сервисом Би-Би-Сија на персијском. Не треба помагати медиј који ради против Исламске републике Иран и националних интереса", додао је Хосеини.

Спорни председнички избори

Према његовим речима, Би-Би-Си имао "значајну улогу" у немирима који су уследили након председничких избора у јуну 2009. године.

Иранска опозиција оспорила је реизбор Махмуда Ахмадинежада за шефа државе, тврдећи да су избори били намештени.

То је изазвало вишенедељне протесте присталица опозиције и репресију режима.

Након спорних избора, велики број новинара био је ухапшен. Иранске власти захтевају да новинари који извештавају буду пријављени Министарству културе које издаје дозволе за рад и прес картице.

Иранске власти забраниле су грађанима сарадњу са радио и ТВ станицама на персијском које емитују програм из иностранства, а на мети напада су највише британски Би-Би-Си и амерички Си-Ен-Ен.

Те две телевизије свакодневно емитују неколико емисија на персијском путем сателита.

Емисије су веома слушане у Ирану, због чега власт Би-Би-Си и Си-Ен-Ен оптужује за заверу Запада против Исламске републике.

Све телевизијске станице у Ирану су под контролом државе, али тридесетак канала емитује програм на персијском из иностранства.

Процењује се да 30 одсто грађана у Ирану има сателитску антену, иако је то илегално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару