Читај ми!

Берлускони укида градске празнике

Италијанска влада на све начине покушава да испуни зацртани план штедње. Берлускони је смислио нови план - укинути нерадне дане за празнике заштитника градова. Становницима Апенинског полуострва се, ипак, не свиђа идеја, а да су сложни показује чињеница да се сиромашном Напуљу придружио богати Милано.

Влада премијера Италије Силвија Берлусконија донела је одлуку да се због мера штедње од 1. јануара следеће године укине досадашња пракса да се не ради на празник патрона, заштитника града.

У Италији свако место има своју славу, која ће се и даље славити у цркви, али ће грађани тога дана, ипак, морати да раде.

На нивоу земље остају верски празници: Света три краља (Епифаниа), Ускрс (Пасква), Духови (Пентекосте), Велика Госпојина (Ферагоста), Маријино зачеће (Имакулате Концепционе), Сви свети (Тути санти) и Божић (Натале).

Једини изузетак ће бити Рим, који слави Свете апостоле Петра и Павла, 29. јуна. То ће остати нерадан дан.

Међутим, становници Напуља су се сада успротивили укидању празника Светога Јануарија 19. септембра. Чудотворне мошти овог светитеља из 4. века, чувају се у градској катедрали.

Становницима тог града је незамисливо да овог дана раде. У овоме их је подржао градоначелник, који је међу првима потписао петицију против владине одлуке. Разумевање за ову одлуку нема ни надбискуп Напуља кардинал Сепе.

Да јужни италијански град није увек трн у оку показују и становници Милана који се, такође, противе увођењу мера и укидању нерадног дана за свог свеца - Светог Амброза, 7. децембра.

"То је више од грађанског празника. То је питање историјских корена. Свети Амброзо је одраз Града Милана, његове независне историје, али и аутономног положаја у односу на римску цркву", каже лидер Демократске странке у том граду Кармела Роца.

Миланска "Скала" заказује почетак своје дуго ишчекиване сезоне да се подудара са празником.

"То је врло битан дан за град", тврди Роца, додајући да град економски веома профитира од празника, пошто је празник 7. децембра, што је у суштини почетак сезоне куповине божићних поклона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару