Крај "хладног рата" Лондона и Москве?

Британски премијер Дејвид Камерон у посети је Москви први пут од захлађења односа 2006. године. Нова фаза односа Москве и Лондона могла би да обезбеди Британцима учешће у цивилним нуклеарним пројектима у Русији, али се очекује да подрже чланство Русије у Светској трговинској организацији.

Руски председник Димитриј Медведев и британски премијер Дејвид Камерон, потписали су декларацију о модернизацији и размени знања, што би требало да допринесе побољшању пословне климе и услова за инвестирање, али и односа Лондона и Москве.

Медведев је рекао да су економски односи две земље веома добри, а понекад и изузетни и да је неопходно да две земље створе сигурне гаранције за узајамне инвестиције.

Премијер Камерон се нада закључивању нових трговинских споразума у вредности од 215 милиона фунти на основу којих ће се у Британији отворити 500 нових радних места.

Британске фирме ће вероватно добити права учешћа у цивилним нуклеарним пројектима у Русији, док ће Британија подржати настојања Русије да се прикључи Светској трговинској организацији.

Према речима британског премијера, две земље треба заједнички да раде на питањима као што су стабилност и мир на Блиском истоку или проблем евро-зоне.

"Договорили смо се да подржимо Либију у изградњи демократске државе, уз подршку Уједињених Нација", рекао је Камерон.

Британски премијер Камерон говорио је претходно на Московском државном универзитету, где је у обраћању студентима рекао да и даље постоји неслагање у вези са смрћу бившег руског агента Александра Литвињенка, који је преминуо 2006. године у Лондону од последица тровања.

Разлог неслагању јесте то што Русија одбија да изручи Британији Андреја Луговоја, бившег агента КГБ-а, који је осумњичен за његову смрт, јер се то коси са Уставом Русије који забрањује изручење сопствених држављана страним државама.

"И даље нисмо сагласни са Русијом у вези са Литвињенком. Наш став је једноставан, када је злочин извршен, онда је то ствар суда", рекао је Камерон и додао да упркос разликама верује да две земље могу да сарађују и помогну напредак и безбедност.

Иако је поменута афера ослабила званичне односе Москве и Лондона, Камерон и Медведев су рекли да није потребно ресетовање односа, као што је био случај са односима Москве и Вашингтона, већ су се одмах окренули сарадњи.

Камеронова посета Москви била је прва посета на највишем нивоу од 2005. године када је бивши британски премијер Тони Блер боравио у Русији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару