Читај ми!

Шпијунска нагодба

Амерички научник Стјуарт Нозет признао је кривицу за покушај шпијунаже и настојање да тајне информације прода агенту Еф-Би-Аја, за кога је мислио да је израелски шпијун. Нозет се нагодио са судом како би добио 13 година затвора, уместо смртне казне.

Стјуарт Нозет, амерички научник који је имао приступ осетљивим подацима пошто је деценијама радио за америчку владу, нагодио се са судом и добио 13 година затвора пошто је признао покушај шпијунаже и настојање да тајне информације прода агенту Еф-Би-Аја, за кога је мислио да је израелски шпијун. 

Нозет је признао да је пристао да снабдева Израел најповерљивијим информацијама о америчким сателитима, системима за рано упозоравање, детаљима одмазде на општи напад, обавештајним подацима о комуникацијама, као и о важним елементима стратегије одбране САД.

Тужилаштво и Нозетови адвокати нагодили су се око казне од 13 година затвора, у коју ће бити урачунато и време које је провео у притвору.

Судија Пол Фридман је већ изјавио да је спреман да прихвати нагодбу, узевши у обзир да је Нозет сарађивао у истрази. Пресуда се може очекивати у новембру.

Да је проглашен кривим по све четири тачке опружнице, Нозет је могао да буде осуђен на смрт.

Нозет је агенту Еф-Би-Аја, за кога је мислио да је шпијун израелског Мосада, рекао да су подаци које ће му продати резултат научног рада за који је америчка влада одвојила преко 200 милиона долара, а ако би се рачунало лансирање и интегрисање сателита, до једне милијарде долара.

Нозет је имао приступ осетљивим подацима пошто је деценијама радио за америчку владу на научним и космичким пројектима, у НАСА, Министарству за енергију, као и у Националном савету за свемир при Белој кући.

Пошто је знао толико много тајни, укључујући оне о америчком нуклеарном програму, државни тужилац Ерик Холдер наложио је да се у затвору у контактима са њим примене посебне рестрикције.

Нозет је пристао да пружа редовне информације за новац, и да појединачне исплате не буду веће од 10.000 долара, како не би морао да их пријави.

Током изрежиране полицијске операције примио је у два наврата укупно 11.000 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару