Медијски рат Русије и Белорусије

Незадовољство Москве белоруским председником све веће. Трговински, нафтни и гасни рат доскорашних пријатеља, настављен најновијим, медијским.

Између Русије и Белорусије све чешће искрсне неки спор. Најпре трговински, због млека и меса, па нафтни и гасни, а сада је у јеку медијски рат.

Аналитичари немају друго објашњење, осим да Москва тражи наследника белоруском председнику Александру Лукашенку, који је на власти 16 година.

У својој домовини, познат је као Батка, али за многе изван Белорусије председник Александар Лукашенко је последњи европски диктатор.

Све донедавно, односи Москве и Минска били су срдачни. Али изгледа да је нешто кликнуло у Лукашенковој глави и донедавни савезници нашли су се на његовој листи главних непријатеља.

О Александру Лукашенку, као последњем европском диктатору, говоре у Америци и западноевропским престоницама.

Другачије је, међутим, кад то први пут кажу руски медији. Најпре је НТВ приказаo документарни филм Крсни отац, у којем је Лукашенко приказан као самодржац, а онда га је тако назвала и државна телевизија Русијe.

Томе је претходио сукоб око белоруског дуга "Гаспрому", иначе власника НТВ-а. Москва је годинама помагала Лукашенкову власт јефтиним гасом и нафтом, које је Белорусија препродавала, тако пунила буџет и одржавала стандард просечног Белоруса, већи од стандарда просечног Руса.

"Иза свега је економски проблем, проблем функционисања царина који се своди на то да Белорусија добија од Русије јефтиније енергенте, које прерађује и продаје на западу и од тога живи", рекао је новинар Политике Слободан Самарџија, некадашњи дописник из Москве.

Како је истакао, нико више нема баш новца да дели около, па је то један од разлога због коjeг је Москва затражила од Белорусије да се, ипак, понаша мало другачије.

Лукашенко је трн у оку Москви и због тога што је пружио уточиште свргнутом председнику Киргистана и није признао независност Абхазије и Северне Осетије.

На најновије медијске нападе узвратио је тако што је на белоруској телевизији емитован интервју са грузијским председником Михаилом Сакашвилијем, једним од највећих непријатеља руске власти.

"Лукашенко је заиграо двоструку игру. Флертује са Западом, отопљава односе са Европском унијом, а у исто време постаје агресивнији према Москви, не би ли извукао више финансијских и економских повластица", рекао је Николај Брабанов са Московског државног универзитета.

Потрага за наследником 

Аналитичари кажу да нема довољно независних информација да се процени шта ће се даље дешавати, али, по свему судећи, незадовољство Лукашенком је нарасло до те мере да му Москва тражи наследника.

Током недавног боравка у руској престоници, белоруски опозиционари састали су се и са људима из Кремља.

"Ти разговори су се односили на буџет, на финансије, крајње озбиљни разговори. Ту је Белорусија видела да се нешто кува у Москви, што њима није по вољи", навео је Самарџија.

Не само да је опозиција разједињена, већ је и Лукашенко, ипак, шеснаест година на власти и зна да игра политичке игре.

"Најважније је, знате, да ја умем да будем прилагодљив, да могу да се променим и уклопим", рекао је Лукашенко у интервуу Известији, јула 2009. године.

Tребало би да се председнички избори у Белорусији одрже у фебруару. На претходним изборима, у марту 2006. године, Александар Лукашенко добио је 84 одсто гласова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи