Шумски пожари бесне Русијом

Против катастрофалних пожара у Русији бори се 300.000 људи. Ватра захватили и Камчатку. Према последњем подацима погинуло 30 људи, а 86.000 евакуисано из угрожених подручја. Власти страхују од погоршања ситуације.

Шумски пожари у Русији проширили су се на област далеког истока, где је захваћено скоро 100.000 хектара тајге, саопштила је локална шумарска служба.

Према последњем званичном билансу, погинуло је 30 људи, a 86.000 евакуисано, уништен је велики број села и спаљено више од 120.000 хектара шума. Изгорело је више од 1.200 сеоских кућа. Ватра је заустављена на прилазима граду Вороњежу, а и градић Владимир недалеко Москве је у опасној зони.

Пожари су се проширили на троструко већу површину у последњих 24 сата. Посебно је погођено полуострво на крајњем североистоку земље, Камчатка, где је пожаром захваћено 76.000 хектара, јавила је агенција Итар-Тас. Пожар букти и у скоро 300.000 хектара непошумљених површина.

У борби са овом елементарном непогодом ангажовано је око 300.000 људи, 25.000 возила и 16 авиона.

Министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је да би сутуација могла да се погорша у 17 области, укључујући и московску област.

Шојгу је рекао да су четири авиона руске авијације ангажована у области око нуклеарног центра Саров, како би се електрана заштитила од пожара.

Спасиоци тврде да се у неким подручјима пожар шири брзином од стотину метара у минуту. Иако је градове лакше заштитити него села, већа места погођена су густим димом запаљених шума и тресетишта.

"Имамо довољно машина и особља, али доводимо нове војне јединице да нам помогну. Проблем је што пожар има на хиљаде мањих жаришта по шумама", наводи шеф спасилаца у Рјазану Олег Никифоров.

Путин обећао брзу обнову

Премијер Владимир Путин у петак је обишао угрожена подручја. Путин је обишао село Верхња Вереја, у региону Њижног-Новгорода, где је погинуло пет особа и где су изгорела сва домаћинства. 

Премијер је том приликом обећао да ће село бити обновљено до почетка зиме и да ће лично надгледати изградњу нових кућа.

И федералне и регионалне власти ће за оне који су претрпели штету од пожара издвојити по 100.000 рубаља (око 2.500 евра), док ће породице настрадалих добити милион рубаља (око 25.000 евра), наводи Итар-Тас.

Руски председник Дмитриј Медведев позвао је војску да помогне у гашењу пожара и наложио влади да предузме додатне мере како би се помогло жртвама, али и побољшала безбедност од пожара.

Лекари истичу изузетно тешке услове у којима раде како би указали помоћ становништву.

"Сви у болници осећамо прве симптоме тровања угљен-моноксидом. Њима је погођено готово 80 одсто лекара, али не можемо да оставимо становнике без здравствене заштите", наводи Светлана Лапшова из Хитне помоћи у Тољатију.

Патријарх московски и све Русије Кирил позвао је грађане да се моле за кишу, у тренутку када велики шумски пожари бесне широм земље, изазвани топлотним таласом незабележеним у протеклих 130 година.

"Туга се надвила над нашу земљу, животи су изгубљени, стотине је остало без склоништа, а хиљаде без средстава за живот, укључујући велики број деце", рекао је патријарх Кирил на служби током посете области Њижни Новгород, једној од најтеже погођених у пожару.

"Позивам све да се ујединимо у молитви да се кишу спусти на нашу земљу", поручио је патријарх, а пренео Ројтерс.

Велике врућине су почеле средином јуна, а од тада је више пута пробијен рекорд у високим температурама, највишим од када се воде подаци о временским приликама. У четвртак увече у Москви је забележили рекордних 38,2 степена Целзијуса.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи