Варнице између Венецуеле и Колумбије

Уго Чавес распоредио војску на границу са Колумбијом, "да би бранили суверенит у случају агресије". Венецуела оповргава тврдње Колумбије да се на њеној територији крију колумбијски побуњеници.

Председник Венецуеле Уго Чавес објавио је да је његова земља распоредила војску и ваздухопловне снаге на границу за случај сукоба са суседном Колумбијом.

Чавес није изнео детаље распоређивања снага, али је рекао да је ожалошћен чињеницом што проводи сате "разматрајући ратне планове", због тензија са Колумбијом.

Венецуелански председник је, међутим, истако да жели мир и да се нада да ће о смањивању тензија моћи да разговара са Хуаном Мануелом Сантосом, који преузима функцију председника Колумбије 7. августа.

"Морам да вам кажем да смо распоредили војску да би бранили наш суверенитет у случају агресије", рекао је Чавес синоћ у телефонској изјави државној тв станици.

Чавес је додао да је протекле седмице колумбијски авион нарушио ваздушни простор Венецуеле у трајању од пет минута.

У прошли четвртак, Чавез је објавио да прекида дипломатске односе са суседном Колумбијом и ставио војску у стање приправности, оптужујући колумбијску владу да лажира доказе да се припадници групе Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРК) крију у Венецуели.

На састанку Организације америчких држава у Вашингтону колумбијски амбасадор Луис Алфонсо Хојос представио је фотографије, видео записе, сведочења људи и мапе које, како је навео, указују на постојање логора колумбијске гериле унутар Венецуеле и позвао званичнике те земље да омогуће улазак независних посматрача.

Чавес је напоменуо да председник Колумбије Алваро Урибе и САД можда покушавају да изазову рат, тврдећи да Венецуела чини све што може да спречи припаднике ФАРК-а и мање групе Националне ослободилачке војске да пређу границу и уђу на територију његове државе.

У више наврата Чавес је изразио наду да ће се односи две земље нормализовати после доласка новог председника Колумбије, 7. августа, пошто су за време Урибеове владе они били обележени великом нестабилношћу.

Сантос се до сада није оглашавао о новонасталом спору са Венецуелом, али је раније истицао да жели дијалог са Каракасом.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је раније наду да ће две државе решити проблеме на миран начин, а амбасадори ЕУ у Каракасу и Боготи позвали су на уздржавање од било какве акције која би могла да повећа тензије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи