Геј парада у Јерусалиму

Упркос оштрим противљењима израелских верских организација, у Јерусалиму одржана Парада поноса. Неколико хиљада људи прошетало је центром Јерусалима до зграде израелског парламента.

Неколико хиљада људи учествовало је у највећој до сада Паради поноса у Јерусалиму, упркос противљењу бројних израелских верских организација.

Учесници параде прошетали су центром Јерусалима до зграде израелског парламента. Организатори наводе да су свесни колики религијски значај има тај град, али да окупљање желе да искористе за промовисање слобода.

Носећи заставе дугиних боја, учесници параде прошетали су рутом од 2,5 километара. Успут су се сусретали са групама ортодоксних Јевреја који су узвикивали пароле: "Гејеви у пакао, не у Јерусалим".

Једна од организаторки скупа рекла је агенцији АП да у дубоко религиозном друштву као што је израелско, многи не схватају да постоји и геј популација.

Шетњу у Јерусалиму обезбеђивало је неколико хиљада полицајаца. То није први пут да се сличан догађај организује у том граду, али је сваки пут био праћен насиљем. Тако је 2005. године један ортодоксни Јеврејин избоо ножем троје учесника Параде поноса.

Оранизатори тврде да су због страха од насиља многи потенцијални учесници параде остали код куће, али су оценили и да има назнака да се дешавају позитивне промене за геј популацију у Јерусалиму.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи