Ахмадинежад: Санкције смешне

Политика Европљана и Американаца у погледу санкција према Техерану је смешна, рекао председник Ирана Махмуд Ахмадинежад. У ексклузивном интервјуу за америчку телевизијску мрежу Си-Би-Ес, Ахмадинежад одбацио тврдње да његова земља подржава талибане у Авганистану.

Само дан пошто је Европска унија усвојила нови пакет санкција Ирану због наводног нуклеарног програма те земље, председник Махмуд Ахмадинежад дао је интервју за америчку телевизијску мрежу Си-Би-Ес.

"Мислим да је политика Европљана и Американаца у погледу санкција смешна. Они мисле да ће утицати на живот људи у Ирану, а у ствари сами себи намећу санкције. Иран је моћна земља са бројном популацијом, имамо различите, богате природне ресурсе, што нам веома олакшава превазилажење свих проблема", тврди ирански председник.

Казнене мере се односе на спољнотрговински, банкарски и енергетски сектор те земље.

Ахмадинежад је подсетио да Иран већ 31 годину има замрзнуте односе са Сједињеним Америчким Државама, али да је у више наврата нудио помирење.

''Током посете Њујорку, рекао сам да сам спреман да разговарам са председником Обамом. Послао сам и поруку када је изабран за председника. Више пута су ирански званичници саопштавали да ће подржати промене у односима две земље'', навео је.

Председник Ирана још једном је одбацио тврдње да његова земља подржава талибане у Авганистану.

''Не подржавамо ниједну групу, већ само авганистански народ. Желимо да се побољша безбедност у тој земљи и да сами Авганистанци треба да управљају својом земљом. Кључни узрок садашње ситуације у Авганистану је у војној интервенцији Америке и НАТО-а. Већ 20 година се Американци директно мешају у унутрашње ствари Авганистана", истиче Ахмадинежад.

Иран је јуче саопштио да је спреман да се врати преговорима о замени нуклеарног горива за реактор без условљавања. Преговори су прекинути прошлог октобра, после чега су Уједињене нације, САД и Европска унија увеле нови пакет санкција Техерану.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи