Експлозија на Кавказу

Две особе погинуле у подметнутим експлозијама у хидроелектрани "Баксан" на северу Кавказа. Према тврдњама безбедносних структура у питању је терористички акт. Појачано обезбеђење свих електрана на југу Русије.

Напад на хидроцентралу "Баксан" у руској републици Кабардино-Балкарији, у коме су убијена два чувара, а два радника централе повређена, извршило је између три и пет нападача, саопштио је полицијски републички оперативни штаб, а према тврдњама безбедносних структура у питању је терористички акт, јавила је агенција Итар-Тас.

Двојица непознатих мушкараца убили су чуваре хидроелектране, узели им оружје и ушли у електрану око 4.20 по московском времену. Нападачи су затим пребили шефа смене и његовог помоћника и поставили експлозивне направе у контролној соби електране, а сат времена касније дошло је до експлозија.

Три експлозије су одјекнуле у интервалу од пет-шест минута и оштетиле дистрибутивну подстаницу, а четврта експлозија огласила се у машинској сали електране током операције уклањања мина.

Пожар је угашен у 9 часова по московском времену, јављају руске агенције.

Руске безбедносне структуре су већ установиле идентитет нападача, као и припадност једној терористичкој групацији, али се никакви детаљи не наводе јер је истрага у току, пренела је агенција Риа Новости.

Председник Русије Дмитриј Медведев разговарао је телефоном са председником Кабардино-Балкарије Арсеном Каноковом и директором Федералне службе безбедности Александром Бортњиковом, који су га известили о јачању обезбеђења стратешких објеката у Кабардино-Балкарији и да прекида у снабдевању струјом нема.

Компанија "Русхидро", која управља централом на реци Баксан, саопштила је да је оштећена само машинска сала, односно два агрегата, као и помоћна опрема, пренела је агенција Риа Новости.

Руски премијер Владимир Путин наложио је вицепремијеру Игору Сечину да предузме све мере да би био обновљен рад централе, а главни тужилац наложио је тужилаштвима у Севернокавкаском Федералном округу да хитно организују провере поштовања прописа безбедности на објектима енергетског система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи