Камерон у Вашингтону

Први човек британске владе састао се у Вашингтону са америчким председником Бараком Обамом. Двојица лидера описали су односе двеју држава као кључне за безбедност и просперитет.

Амерички председник Барак Обама описао је, после разговора са британским премијером Дејвидом Камероном, односе САД и Велике Британије као "истински посебне".

После трочасовних разговора Обама и Камерон су навели да су се сложили о свим питањима о којима су разговарали, а односе између САД и Британије описали као кључне за безбедност и просперитет.

Лидери Америке и Велике Британије расправљали су о низу међународних питања, а акценат је стављен на ситуацију у Авганистану и Ирану и на глобалну економију.

Није мимоиђена ни актуелна криза због нафтне мрље у Мексичком заливу па је британски премијер посебно говорио о одговорности британског нафтног гиганта "Бритиш петролеума", али је одбацио повезаност те компаније са прошлогодишњим ослобађањем Либијца Абделбасета ел Меграхија, одговорног за рушење авиона код Локербија, и кривицу пребацио на владу Шкотске.

"Разумем бес који у Америци влада због нафтне мрље. То је катастрофа. Слажем се са председником Обамом да компанија мора да затвори бушотину, очисти море и обалу и плати штету", поручио је Камерон.

Председник Обама је нагласио да обе земље деле бол због жртава у авганистанском сукобу. Свет је много безбеднији и просперитетнији кад Америка и Британија удружено делују, додао је шеф Беле куће.

"Убеђен сам да ћемо бити вредни њихове жртве и да ће са мојим партнером и пријатељем Дејвидом Камероном специјални односи између наших земаља наредних година бити све снажнији", поручио је Обама.

Први човек британске владе каже да ће уложити напор како би ти односи били што бољи и оценио их као суштински важне.

У економској сфери, Камерон је изразио уверење да ће реформе банкарског система бити успешне.

Током разговора у Белој кући Камерон је позвао америчког председника да посети Велику Британију, али ту посету не би требало очекивати пре 2011. године.

Британски премијер састао се и са америчким потпредседником Џозефом Бајденом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи