Поново цури нафта

Цурење нафте регистровано у земљишту и пошто је "Бритиш петролеум" успео да заустави истицање које је изазвало еколошку катастрофу у Мексичком заливу. Компанија продаје имовину у Вијетнаму и Пакистану.

Регистровано је цурење нафте у земљишту после успеха нафтног гиганта "Бритиш петролеума" да заустави истицање које је изазвало еколошку катастрофу у Мексичком заливу, изјавио је адмирал Обалске страже Тед Ален, вођа владиног тима за ту кризу.

У пречнику од две миље од места из кога је нафта неконтролисано истицала скоро три месеца, налазе се још два подморска извора. Један је напуштен, а други тренутно није у процесу производње.

Место на којем је регистровано цурење нафте у земљиште, чак је ближе другим изворима, рекао је Ален, иако је постављен привремени експериментални поклопац на извор на дну Мексичког залива.

Према Аленовим речима, комбинација тога и чињенице да није неуобичајено да се цурење настави у тло око напуштених извора уверила је инжењере "Бритиш петролеума" да то не потиче из извора њихове компаније.

Ален је додао да ће тестирање постављеног "чепа" бити настављено.

Амерички медији су пренели да се у Мексичком заливу налази око 27.000 напуштених нафтних извора. Нико не контролише да ли из њих и даље има истицања, нити какав је њихов ефекат на околину.

"Бритиш петролеум" наставља са својим планом пробијања две бушотине које до почетка августа треба да допру до извора и смање притисак.

Све је почело 20. априла, када дошло до експлозије на нафтној платформи испред обала Луизијане, у којој је погинуло 11 радника.

Из извора је почело неконтролисано истицање нафте које је, после неколико безуспешних покушаја, делимично стављено под контролу тек 4. јуна.

Тада су стручњаци "Бритиш петролеума" успели да на отвор ставе покопац и сузбију цурење, али не и да га у потпуности зауставе. Компанија је 15. јула стари поклопац заменио новим "чепом" који је успео да у потпуности заустави истицање нафте.

Од априла до 15. јула, истекло је око 92-182 милиона галона нафте. Сматра се да је то највећа еколошка катастрофа у америчкој историји.

У међувремену, компанја је саопштила да планира продају имовине у Вијетнаму и Пакистану како би могла да плати трошкове проистекле из цурења нафте из једне бушотине у Мексичком заливу.

Аналитичари процењују да имовина "Бритиш петролеума" у Пакистану и Вијетнаму није велика и да може да вреди од две до четири милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи