Напади Ал Каиде у Јемену

Ал Каида напала седиште безбедносне агенције и канцеларије обавештајне службе у граду Занџибар, на Индијском океану у Јемену. У два координисана напада има мртвих и велики број повређених.

Екстермисти Ал Каиде напали су седиште Генералне безбедносне агенције и канцеларије обавештајне службе у Занџибару на обали Индијског океана. Новинске агенције јављају да у два координисана напада има мртвих и велики број повређених.

То је други напад Ал Каиде у Јемену за мање од месец дана, пошто је у јуну у јужном регионалном седишту полицијско-безбедносне агенције у Адену убијено 11 људи, у знак освете за напад јеменских власти.

Очевидци наводе да има пет убијених на улици испред седишта Агенције и канцеларије обавештајне службе која се бави политичком безбедношћу у престоници јужној провинције Абџан.

"Велики број наоружаних екстремиста напало је канцеларије политичко-безбедносне службе и Генералне агенције на почетку радног времена. Чувари су узвратили по њима. Има убијених и рањених на месту напада", потврдио је извор из полиције.

Британски Би-Би-Си наводи да су борци Ал Каиде у Јемену и суседне Саудијске Арабије прошле године формирали организацију Ал Каида Арабијског полуострва (AQAP) која је успоставила јака упоришта у јеменским племенским региона који имају широку аутономију и да је та екстремистичка група одговорна за бројне нападе у Јемену, укључујући и последњи напад на домаћу обавештајну службу у Адену у јуну.

Та организацију, коју води Насер ал Вахајши, некада близак сарадник Осаме бин Ладена чији је отац из Јемена, преузела је одговорност и за неуспели покушај Нигеријаца Умара Фарука Абдулмуталаба да изведе терористички напад у путничком авиону на линији Амстердам-Детроит уочи Божића 2009. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи