Дан пада Бастиље

Француска обележава национални празник, Дан пада Бастиље. У Паризу организована војна парада, на којој су први пут учествовали и војници афричких земаља.

Великом војном парадом, на авенији Шанзелизе у Паризу, Француска обележила национални празник Дан пада Бастиље. Поред француске, у овогодишњој паради су учествовале и војне јединице афричких земаља, које су некада биле француске колоније.

Француски председник Никола Саркози угостио је на церемонији бројне председнике афричких држава, пошто се ове године навршава пола века откако је 14 некадашњих француских колонија на црном континенту стекло независност.

Двочасовној паради на Јелисејским пољима присуствовали су председници Бенина, Буркине Фасо, Камеруна, Конга, Габона, Малија, Мауританије, Нигера, Централноафричке Републике, Сенегала, Чада и Тогоа.

Саркози је тиме желео да истакне значај који су колонијалне трупе имале у борби против непријатеља током два светска рата.

"Овим позивом, председник Републике желео је да изрази захвалност земље војницима из бивших колонија, који су се борили за нашу слободу", саопштено је из председничког кабинета.

Озлоглашени затвор Бастиља заузет је 14. јула 1789. године. Тај догађај симболички је означио почетак Француске револуције, која се сматра прекретницом у историји западне демократије - завршено је доба апсолутистичких владара а грађанство је постало главна политичка снага.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи