Наставак насиља у Ирској

У Северној Ирској, и ноћас сукоби полиције и католичких демонстраната. Запаљено више аутомобила. Нема прецизних података о броју повређених демонстаната, укупно повређено 55 полицајаца. Поједини путеви јутрос били затворени.

У ноћи између понедељка и уторка, у Северној Ирској су настављени сукоби католика и полиције. Најжешће је било у Белфасту и Лондондерију.

Демонстранти су палили аутомобиле и постављали барикаде, а полицајци, опремљени шлемовима и штитовима, користили су водене топове и гумене метке.

У Лондонерију, другом по величини граду у Северној Ирској, запаљено је једно полицијско возило, а када су полицајци покушали да угасе пламен, маскирани нападач наоружан ватреним оружјем почео је да пуца. Нико није повређен.

Полиција је саопштила да је у нередима који трају већ неколико дана, повређено 55 полицаца, од којих је једна жена полицајац задобила веома тешке повреде главе и врата, након што је погођена циглом. Нема података о броју повређених демонстраната.

Поједини путеви у том делу Велике Британије данас су били затворени, а одлазак запослених на посао отежан.

Полиција и политичари оптужују дисиденте Ирске Републиканске Армије за организовање насиља, које је уследило после марша "Оранжиста", параде којом британски протестанти обележавају победу над ирском католичком мањином у XVII веку.

Полиција је саопштила да је насиље које је започето 12. јула "потпуно неприхватљиво".

У операцији уклањања барикада које су тог дана на улице поставили ирски националисти у покушају да блокирају пут учесницима марша, учествовало је 100 полицајаца, на које су окупљени бацали каменице и молотовљеве коктеле.

Параде "Оранжиста" сваке године изазивају затегнутост у односима са католицима. Прошле године, учесници тог догађаја напали су, такође, полицију каменицама и флашама.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи