Борба са временом на дну Мексичког залива

Током ноћи постављен нови поклопац на дно Мексичког залива, да би се спречило даље истицање нафте. Стручњаци се надају да ће тако бити заустављена највећа еколошка катастрофа у историји САД.

Стручњаци "Бритиш петролеума" поставили су ноћас нови поклопац изнад бушотине на дну Мексичког залива, у маневру чији је крајњи циљ да се, после 83 дана, у потпуности заустави истицање нафте у море, што је довело до највеће еколошке катастрофе у историји САД.

"Знам да смо направили неке грешке али смо се обавезали да повратимо нашу репутацију", каже Кент Велс, представник Бритиш петролеума.

"Надам се да знају шта раде и да ће њихов подухват успети. Не знам шта ће бити ако пропадне", рекао је један становник Алабаме, а сигурно то мисле сви Американци, нарочито из држава које излазе на Мексички залив.

Маневар замене поклопца започет је у суботу, када је робот подморница, на дубини од око 1,5 километара, скинула стари поклопац и полако почела да поставља нови, који треба боље да належе и потпуно спречи истицање нафте.

Претходни поклопац, такође уз помоћ робота подморнице, постављен је 4. јуна на оштећену цев, из које је нафта неконтролисано истицала од 20. априла, када је на платформи испред обала Луизијане дошло до експлозије, у којој је погинуло 11 радника.

Процене су да је дневно из те бушоотине истицало 1,5 до 2,5 милиона галона нафте дневно, од чега је стари "чеп" успевао да сакупи око милион галона.

Нови поклопац биће већ од уторка контролисан и тестиран да ли може да издржи притисак нафте и гаса, изјавио је адмирал Обалске страже Тед Ален, који је на челу владиног тима за кризу у Мексичком заливу.

Поклопац ће бити тестиран затварањем три одвојена вентила и блокирањем истицања нафте. "Бритиш петролеум" не жели да се то догоди нагло, да не би дошло до нове експлозије.

Ако све буде текло по плану, нафта ће и даље истицати, али ће компанја моћи да је покупи и смести у бродове усидрене изнад бушотине.

Један од тих бродова, "Хеликс продјусер", почео је у понедељак да ради, па ће за неколико  дана моћи да прикупи око милион галона нафте дневно.

Са новим "чепом" преко извора нафте, и са "Хеликс продјусером" у пуној функцији, "Бритиш петролеум" ће моћи да сакупи 2,5 до 3,4 милиона галона дневно, што практично значи сву нафту.

То, ипак, остаје привремено решење за катастрофу у којој је до понедељка, према најгрубљим проценама федералне владе, у море истекло између 89 и 176 милиона галона нафте.

За трајно решење потребно је да се направе још две бушотине на истом подморском нафтном пољу. Прва од њих треба да буде завршена до средине августа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи