Авганистану дрога "ратни буџет"

Више од 90 одсто светске количине хероина, морфијума и опијума производи се у Авганистану. Кријумчарење дроге постало главни извор прихода за Ал Каиду и побуњеничке талибане, рекао бивши службеник америчке Агенције за борбу против дроге Мајкл Брон.

У Авганистану се производи више од 90 одсто укупне количине хероина, морфијума и опијума у свету, па га многи називају "нарко-државом".

Само прошле године у Афганистану је произведено 6.900 тона опијума, што је чак више од укупне тражње на светском црном тржишту, изјавио је Мајкл Брон, бивши службеник америчке Агенције за борбу против дроге.

Кријумчарење дроге је постало главни извор прихода за Ал Каиду и побуњеничке талибане, каже Брон.

"Зараде од трговине дрогом достижу стотине милиона, ако не и милијарду долара у самом Авганистану. А када дрога пређе границу, тај профит достиже фантастичне износе који се мере десетинама милијарди долара и евра", нагласио је Брон.

До пре неколико година кријумчарењем дроге бавиле су се углавном уходане криминалне организације унутар и изван Авганистана.

"Сада, међутим, видимо све већу активност припадника талибана и Ал Каиде, како у Авганистану тако и у Пакистану. Некада су Авганистанци гајили и извозили сирове погаче мака, док се његова прерада у опијум обављала у Ирану, Пакистану или Русији. Данас је у Авганистану све већи број лабораторија за производњу дроге", тврди Брон.

Кријумчари су, у ствари, открили да су зараде неупоредиво веће са продајом готовог опијума, морфијума и хашиша.

Тржиште за авганистанску дрогу је огромно и захвата централну Азију, Кину и Русију као и велики део Европе. Путеви до тих дестинација одавно су разрађени.

"Дрога путује из Авганистана у Иран, затим преко северне Турске до Бугарске даље у Европу. Хероин намењен Русији путује из Авганистана у Узбекистан, затим Киргистан и Казахстан, па у Русији. Морфијум намењен Кини и другим далекоисточним земљама путује преко Киргистана", каже Брон.

Неопходна међународна сарадња

Ради лакшег кријумчарења, организовани криминал често подмићује полицију, граничаре, чак и војне званичнике у земљама преко којих дрога путује, па зато сузбијање трговине дрогом изискује координирану међународну сарадњу, рекао је Брон.

"Док сам обављао дужност високог званичника Агенције за борбу против дроге одлазио сам у многе земље где сам уговарао заједничке акције и разговарао са великим бројем политичких и безбедносних званичника. После 24 године искуства могу слободно да кажем да чак када не постоје дипломатске везе - као између Америке и Ирана, на пример - није тешко наћи заједнички језик када је реч о сузбијању трговине дрогом", подсетио је Брон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи