Уклоњен споменик Стаљину

Грузијске власти протекле ноћи уклониле споменик Јосифу Висарионовичу Стаљину, који се налазио на централном тргу у његовом родном граду Гори.

Статуа бившег совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина ноћас око поноћи је уклоњена са трга у центру, његовог родног места Гори у Грузији.

Медији наводе да је бронзана статуа величине шест метара неочекивано уклоњена.

Статуа, која је била постављена у педесетим годинама прошлог века, биће пресељена у Стаљинов музеј у Горију, а на њеном месту ће бити постављен споменик грузијским жртвама у рату са Русијом из лета 2008. године, када су Гори бомбардовале руске снаге.

То је била једна од ретких статуа Стаљина која није уклоњена после распада Совјетског Савеза.

После проглашења независности Грузије 1991. године статуе Лењина и Стаљина су масовно уклањане у тој земљи, али је у Горију постојао значајан отпор уклањању статуе.

"Грађани широм света долазили су у Гори да виде Стаљинову статуу и да му одају поштовање. Многи становници Горија ће због овог потеза власти протестовати", истичу житељи места у коме се Стаљин родио 1879. године, пренеле су агенција.

За многе грађане Грузије, посебно за прозападно оријентисаног председника Михаила Сакашвилија, тај споменик је био и остао симбол руске доминације, чак и две деценије после стицања независности и распада совјетске империје, преносе агенције.

Тиме се и објашњава најновији поступак власти у Тбилисију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи