Нове санкције Ирану

Савет безбедности Уједињених нација усвојио нови пакет казнених мера Ирану, због спорног нуклеарног програма те земље. Против пооштравања санкција Техерану гласали Бразил и Турска, док је Либан остао уздржан.

На седници Савета безбедности Уједињених нација већином гласова чланица изгласан нацрт резолуције о новим санкцијама Ирану. Против нових казнених мера гласали Бразил и Турска, док је Либан остао уздржан.

За санкције је гласало 12 чланица Савета безбедности, укључујући свих пет сталних чланица са правом вета.

То су до сада најоштрије казнене мере против Техерана и обухватају мере против иранске нуклеарне индустрије, проширење ембарга на продају оружја и додатна финансијска ограничења за иранске банке и компаније.

У нацрту резолуције, Техерану је забрањена свака активност која се односи на балистичке пројектиле који могу да носе нуклеарно оружје, улагање у ископавање руде уранијума и куповина тешког оружја, укључујући борбене хеликоптере и пројектиле.

На црној листи су и 41 иранска компанија и две банке, за које се сумња да су повезане са иранском војном индустријом.

Енергетски сектор без санкција

Упркос јединственој одлуци пет сталних чланица Савета безбедности да се Техерану уведу оштрије санкције, на инсистирање Москве и Пекинга нове мере не односе се на ирански енергетски сектор и нафтну индустрију.

Против санкција гласале су две несталне чланице Савета безбедности- Бразил и Турска, које су недавно са Ираном потписале споразум о размени нуклеарног горива, како би умириле забринутост запада да Техеран користи обогаћени уранијум за производњу нуклераног ориужја.

САД, Велика Британија, Француска и Немачка залагале су се за оштрије мере, на чијој би се мети нашао ирански енергетски сектор, али су против тога били Пекинг и Москва, чланице Савета безбедности које имају право вета.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је уочи седнице да су ово најтеже санкције са којима се Иран икада суочио.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад раније је упозорио да Иран неће пристати на преговоре о свом нукеларном програму.

Међународна агенција за атомску енергију, у извештају објављеом почетком јуна, тврди да је Иран проширио богаћење уранијума и да наставља са спорним нуклеарним програмом.

Москва искључује примену силе, Анкара забринута

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да искључује могућност коришћење силе.

Нове санкције УН против Ирана шаљу јасну поруку да у оквиру иранског нуклеарног програма не сме да се производе бомбе, али да циљ мора да буде дипломатско решење спора.

Резолуција Савета безбедности о новим санкцијама Ирану могла би да "отворе пут" појединим државама и ЕУ да предузимају даље кораке, изјавио је амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс.

Гејтс је истакао да мере подразумевају и онемогућавање страних компанија да, за рачун Ирана извозе нафту и природних гас.

"Постоје различите области које би могле да се укључе у спречавање страних компанија да помогну Ирану у спровођењу или повећању извоза нафте и гаса", рекао је Гејтс.

Немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле рекао је да је резолуција јасан знак за међународну заједницу да нуклеарно оружје Ирана није прихватљиво и додао да су врата за Техеран и даље отворена за сарадњу.

Израел је оценио да је четврта рунда санкција Савета безбедности УН, наметнута Ирану због развоја нуклеарног програма, важан корак, али је позвао на чак и шире економске и дипломатске мере.

Турска је забринута због одлуке Савета безбедности УН да уведе нови "пакет" санкција Ирану због спорног нуклераног програма јер то може да угрози дипломатске напоре за решење тог проблема.

"Одлука Савета безбедности може да угрози дипломатске напоре да се пронађе мирно решење о спорном иранском нуклераном програму", саопштило је Министарство спољних послова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи