Холандија бесна на америчког генерала

Амерички генерал Џон Шиан разгневио Холанђане тврдњом да је борбена готовост њихових снага, због присуства геј популације, била смањена што је допринело масакру у Сребреници. Холандија тврдње генерала Шиана назвала бесмисленим.

Пензионисани амерички генерал и некадашњи командант НАТО Џон Шиан навукао је на леђа силан гнев Холанђана, пошто је изјавио је да је присуство хомосексуалаца у холандским мировним снагама био један од разлога због којих те јединице нису успеле да спрече злочин у Сребреници.

Говорећи пред Комитетом за оружане снаге Сената САД који разматра нацрт закона који би америчким војницима хомосексуалцима дозволио да отворено исказују своје сексуално опредељење, генерал Шиан је рекао да би то подрило једниство борбених снага.

Као пример лошег утицаја присуства хомосексуалаца у војним снагама он је навео холандске оружане снаге које су одмах после престанка хладног рата либерализовале своју војску, дозвољавајући и хомосексуалцима да буду војници и концентрисала се на мировне мисије.

Либерализације војске, смањена борбена готовост 

Џон Шиан је навео да је после краја Хладног рата дошло до промене у војскама европских земаља закључивши да "више није било потребе за такозваном активном борбеном готовошћу"

Слично су поступиле и друге земље попут Белгије, Британије, Аустралије, Канаде и Израела.

По Шиановом мишљењу, то је довело до тога да такве снаге постану неспремне за рат, а пример је Сребреница.

Упитан директно да ли су му то рекли холандски званичници, генерал Шиан је одговорио позитивно и додао да су му рекли да је то био један од узрока.

Холандско министарство одбране је ове тврдње америчког генерала оценило као "потпуно бесмислене" и истакло да је невероватно да "човек његовог нивоа изјави нешто слично".

Портпарол тог министарства Роџер ван де Ветеринг је додао да никада раније нико у Холандији или било где другде није споменуо тврдње генерал Шиана, нагласивши да је масакр у Сребреници као и улога холандских војника у мировној мисији УН предмет истраге у Холандији, УН и међународним организацијама.

"Нигде није, ни на који начин, закључено да је сексуална оријентација војника играла било какву улогу у том злочину", каже Ветеринг.

Премијер Холандије Јан Петер Балкененде осудио је Шианове тврдње наводећи да су његови "коментари срамотни, погрешни и израз непоштовања".

Холандски министар спољних послова Максим Ферхаген изјавио је да су коментари Шиана "бизарно приватно мишљење некога ко нема званичну функцију".

Председавајући Комитету за оружане снаге Сената САД Карл Левин рекао je да су Шианове тврдње потпуно небулозне.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару