Сукоб Палестинаца и израелске полиције

Израелска полиција и стотине Палестинаца сукобили се у Источном Јерусалиму. Три хиљаде израелских полицајаца распоређено у том делу града, због могућих демонстрација Палестинаца који су незадовољни отварањем синагоге.

Стотине Палестинаца сукобили се са израелском полицијом у неколико квартова у Источном Јерусалиму.

"Распоредили смо око 3.000 људи у Јерусалиму, посебно у Старом граду, како бисмо сачували ред и мир у случају демонстрација", рекао је Розенфелд.

У нередима је око 40 Палестинаца и неколико полицајаца задобило лакше повреде, ухапшено је 25 Палестинаца и један израелски десничар који је покушао да уђе на Брдо храма, где је већ пети дан ограничен приступ муслиманским верницима.

Портпарол полиције је рекао и да су Палестинци у деловима Источног Јерусалима бацали каменице и палили аутомобилске гуме.

Тензије су додатно порасле када је прошле недеље израелско Министарство унутрашњих послова најавио изградњу нових 1.600 домова у кварту где живе ортодоксни Јевреји у источном Јерусалиму, већинским арапским делом града.  Том потезу оштро су се супроставили Палестинци и Сједињене Државе.

Израелске власти јуче су поново отвориле синагогу у јерусалимском Старом граду. У атмосфери политичких и верских тензија, више стотина људи присуствовало је отварању синагоге.

Палестински покрети Фатах и исламистички Хамас осудили су потез Израела.

Више десетина људи је повређено током последњих неколико недеља у сукобима Палестинаца и израелских полицајаца.

Расте гнев Америке

Посета специјалног америчког изасланика за Блиски исток Џорџа Мичела региону је одложена, у очекивању одговора Израела поводом кризе настале због одлуке да се изгради нове домове за Јевреје у Источном Јерусалиму, јавио је јутрос израелски војни радио.

Планирано је да Мичел јуче крене за Израел, али се од тога одустало, што се сматра знаком растуће љутње Вашингтона због одбијања израелских лидера да зауставе изградњу.

Клинтонова је затражила да Израел покаже да је посвећен блискоисточним мировним напорима.

Очекује се да ће сада Мичел отпутовати право у Москву на састанак четворке блискоисточних мировних посредника коју чине представници Европске уније, Уједињених нација, Сједињених Америчких Држава и Русије.

Један неименовани израелски званичник потврдио је да Мичел није убеђен да је сада прави тренутак за посету због јаке напетости у односима између САД и Израела.

Након објаве плана за изградњу у кварту Рамат Шломо, и то баш у време посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена региону, САД захтевају да се Натанијаху јавно обавеже на замрзавање изградње у Јерусалиму, пренела је израелска штампа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару