Протести на Тајланду

Таксин Шинаватра бивши премијер Тајланда обратио се посредством видео везе демострантима који су се окупили на улицама Бангкока протестујући против актуелног премијера Абхисита Ваџаџиве. Траже расписивање нових избори.

Збачени премијер Тајланда Таксин Шинаватра обратио се вечерас посредством видео везе својим присталицама који су се окупили у великом броју на улицама Бангкока протестујући против актуелног премијера Абхисита Ваџаџиве.

Агенције јављају да се на улицама Бангкока окупило најмање 100.000 људи, присталица Шинаватриног Јединственог фронта за демократију.

Они траже од премијера Ваџаџиве да распусти скупштину и распише нове изборе, оптужујући га да је на нелегитиман начин дошао на власт.

"Људи који су изазвали проблеме у земљи сада су владајућа елита. Владајућа елита није у стању да реши проблеме везане за демократију, једнакост и правду због тога што немају савест. Народ мора то да уради", рекао је Шинаватра својим присталицама.

Оптужио је премијера Ваџаџиву да је одговоран за слаб развој у земљи. Шинаватра је казао да ће, ако се врати на власт, извршити нову поделу богатства и учинити земљу конкурентном међу суседима.

Шинаватра, иначе бизнисмен чије се богатство процењује у милијардама долара, постао је премијер 2001. године, а након тога његова партија два пута је побеђивала на изборима. Збачен је 2006. године војним пучем због наводне злоупотребе власти и корупције.

Непосредно пре него што је суђен од нових власти на две године затвора због корупције, Шинаватра је 2008. године побегао из земље.

Организатора демонстрација најавили су раније да очекују да на улице изађе између 400.000 и 600.000 људи. Они процењују да је око пола милиона људи изашло на протесте, док полиција наводи да се ради о 50.000 до 150.000 људи.

Извештачи страних медија наводе да се ради о највећим демонстрацијама за последњих пет година.

Редовни избори требало би да се одрже до краја следеће године.

Од војног пуча Тајланд потресају политички немири, а неколико дестина хиљада опозиционара окупило се у септембру прошле године у престоници, поводом треће годишњице од свргавања Шинаватре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару