Ватикан брани папу

Ватикан оштро критиковао спекулације да је папа Бенедикт XVI учествовао у одлуци да свештенику осумњиченом за злостављање деце у Немачкој буде дозвољен рад на другом месту.

Након скандала због злостављања деце у Немачкој, папа Бенедикт XVI се нашао на удару јавности због спекулација да је, као надбискуп диоцеза Минхен и Фрајзинг, где су се злостављања догодила, знао за злочине, и, ипак, дозволио осумњиченом да настави са радом на другом месту.

Како пишу минхенске новине "Зидојче цајтунг", свештеник познат под именом Х. је почетком 80-их година радио у граду Есену, где је ухваћен у педофилији.

После тога је, уз одобрење Јозефа Рацингера, тадашњег надбискупа, био послат на лечење у Минхен, али је и тамо одмах почео са радом.

Касније је свештеник поново извршио насиље над децом, а 1986. године је био осуђен на 18 месеци затвора.

Бивши заменик надбискупа Рацингера Герхард Грубер, преузео је одговорност за учињену, како је рекао, "велику грешку", јер је дозволио свештенику Х. да остане у цркви.

Грубер је додао да се у том периоду у диоцези налазило око 1.000 свештеника и да надбискуп није могао о свему да води рачуна, преноси агенција "Асошиејтед прес".

Из Свете столице су оштро критиковане сугестије да је папа Бенедикт учествовао у одлуци да свештенику осумњиченом за сексуално злостављање деце буде дозвољен рад на другом месту.

Минхенска диоцеза је објавила да папа није знао да је осумњиченом свештенику било дозвољено да настави рад с верницима у другом округу, пренео је Би-Би-Си.

Представник Ватикана, отац Федерико Ломбарди, критиковао је, како је рекао, агресивне покушаје да папа буде доведен у везу с овим случајем.

Поглавар немачке католичке цркве састао се раније са папом и понудио извињење жртвама сексуалног злостављања.

На удару и брат папе Бенедикта

Још један скандал због кога се папа нашао на удару критике јавоности је случај сексуалног злостављања које се догодило у престижном црквеном хору у бискупији у Регенсбургу, који је својевремено водио папин старији брат Георг Рацингер.

Георг Рацингер је признао да је ударао ученике за казну, али је одбацио оптужбе да је учествовао у сексуалном злостављању.

Папа је, такође, на удару због писма које је послао свим бискупима 2001. године када је био кардинал, саветујући их да све случајеве сексуалног злостављања малолетника проследе у Конгрегацију за доктрину вере и да те информације чувају у тајности.

Правосуђе Ватикана је у периоду од 2001. до 2010. године размотрило око 3.000 оптужби против свештеника за педофилију почињену у протеклих 50 година, саопштено је у Ватикану.

"У 60 одсто случајева било је речи о педофилији, односно о физичкој привлачности адолесцената истог пола. У 30 одсто случајева било је речи о хетеросексуалним односима, а у 10 одсто о правој педофилији, односно о физичкој привлачности према дечацима", изјавио је представник судства Конгрегације задужене за доктрину вере, монсињор Чарлс Скиклуна за лист "Авенире".

Скиклуна је рекао да је у протеклих девет година око 300 свештеника умешано у случајеве педофилије, а највећи број случајева је забележен у САД, преноси Радио Слободна Европа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару