Читај ми!

Сеул: Почело распоређивање војника Северне Кореје у Русији

Северна Кореја шаље око 10.000 војника у Русију, тврди јужнокорејска обавештајна агенција. Национална обавештајна служба(НИС) Јужне Кореје наводи да је план да се трупе Пјонгјанга распореде на фронту како би директно учествовале у рату у Украјини.

Јужнокорејска обавештајна агенција саопштава да може да потврди информације да Северна Кореја шаље око 10.000 војника у Русију, како би подржала Москву у рату против Украјине.

Наводе да је распоређивање војника већ почело.

Потврда Националне обавештајне службе(НИС) уследила је након хитног безбедносног састанка који је јужнокорејски председник Јун Сук Јол сазвао због све бројнијих спекулација да би Пјонгјанг могао да пошаље своје војнике за борбу на руској страни у Украјини, преноси Јонхап

Након овог састанка, НИС је саопштио да може да потврди ''почетак директног учешћа Северне Кореје'' у рату у Украјини, након сазнања да су севернокорејске трупе укрцане на транспортне бродове руске морнарице.

"Траспорт снага Пјонгјанга у Русију почео пре десет дана"

НИС је такође саопштио да поседује информације да је Пјонгјанг почео да транспортује своје специјалне снаге у Русију у периоду од 8. до 13. октобра.

Према подацима јужнокорејских обавештајаца, током прве фазе превезено је око 1.500 севернокорејских војника, са четири руска десантна амфибијска брода и још три брода за пратњу. 

Објашњавају да су те трупе су премештене из севернокорејских области Чонгђин, Хамхунг и Мусудан у Владивосток.

НИС тврди да поседује информације да се ускоро очекује и друга фаза транспорта војника из Северне Кореје у Русију.

Како кажу, Пјонгјанг намерава да пошаље укупно око 12.000 војника, укључујући и припаднике најелитнијих војних јединица. 

"Интегрисане су са руском војском..."

Како наводе из НИС-а, севернокорејске трупе распоређене су у Русији на разним локацијама на Далеком истоку, укључујући Владивосток, Усуријск, Хабаровск и Благовешћенск.

Истичу да су интегрисане са руским војним јединицама.

Према обавештајној агенцији Сеула, њима су издате руске војне униформе и оружје.

Јужнокорејски обавештајци тврде да су добили лажна документа како би се представили као локално становништво.

Када заврше  обуку, очекује се да севернокорејски војници буду послати на прве линије фронта, кажу званичници НИС-а.

Сеул: Пратићемо дешавања 

Председничка канцеларија у Сеулу саопштила је да Јужна Кореја од почетка пажљиво прати кретање трупа Северне Кореје ка Русији у координацији са својим савезницима и да ће наставити ту активност уз предузимање свих неопходних мера.

Украјински председник Володимир Зеленски је саопштио да извештаји украјинске обавештајне службе указују да су севернокорејски војници већ распоређени на украјинским територијама које је окупирала Русија, а да је додатних 10.000 војника спремно да им се придружи на фронту.

Руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су споразум о свеобухватном стратешком партнерству Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје у Пјонгјангу 19. јуна 2024. године.

Свеобухватни споразум о стратешком партнерству између Русије и ДНРК предвиђа да ако један од потписника буде изложен оружаном нападу друге државе или више држава и нађе се у ратном стању, онда ће други потписник одмах пружити војну и другу помоћ свим расположивим средствима.

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи