Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Напад на мировњаке у Либану одговор на претњу; У Џабалији убијено 30 особа, повређено најмање 110

Оружани сукоби у Либану и Појасу Газе воде се несмањеном жестином. Број убијених у израелским нападима на избеглички камп Џабалија на северу Газе, порастао је на 30, саопштила је Агенција за цивилну заштиту у Гази. Повређено је најмање 110 особа. Француски председник Емануел Макрон осудио је као потпуно неприхватљиве "намерне нападе" израелске војске на мировне снаге УН у Либану. Никарагва прекида дипломатске односе са Израелом, саопштиле су власти те централноамеричке земље. Из Хезболаха поручују да су отворени за "напоре да се заустави агресија".

ИДФ: Напад на мировњаке у Либану одговор на претњу; У Џабалији убијено 30 особа, повређено најмање 110 ИДФ: Напад на мировњаке у Либану одговор на претњу; У Џабалији убијено 30 особа, повређено најмање 110

Осим убиства и рањавања цивила у центру Бејрута, израелске снаге су срушиле баријере код положаја мировних снага у Либану, поново пуцале на представнике УН и раниле две особе. ИДФ тврди да су трупе на терену "одговарале на претњу".

Нападе су осудили шеф посматрачке мисије и Турска, тражећи од међународне заједнице да се Израел придржава међународног права.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин позвао је свог израелског колегу да осигура безбедност снага УНИФИЛ-а у Либану.

Премијер Либана ће поднети захтев Савету безбедности за потпуни и тренутни прекид ватре и спровођење Резолуције УН 1.701.

Израелци тврде да су ликвидирали Гареба Алшуџа, команданта противтенковске ракетне јединице Хезболаха.

Познаваоци прилика кажу да се Хезболах припрема за дуг и исцрпљујући рат у јужном Либану, након што је Израел "збрисао највише руководство" и вођу Саједа Хасана Насралаха.

Са друге стране, шеф канцеларије за медије те проиранске милитантне организације Мухамед Афиф наводи да је Хезболах отворен и за напоре да се заустави "агресија“.

Из Канцеларије УН саопштавају да је више од сто медицинских радника и запослених у Хитној помоћи убијено у Либану откако је пре годину дана почео сукоб између Израела и Хезболаха.

У Појасу Газе непријатељства не јењавају. Најмање 15 људи је убијено у израелском ваздушном нападу у Џабалији на северу енклаве. Десетине су повређене, наводи се у извештају Ал Џазире.

Раније су медицински извори навели да је више од 40 људи убијено у ваздушним нападима широм Газе.

Најмање 42.126 Палестинаца је убијено, а 98.117 их је рањено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра прошле године, саопштиле су власти у енклави.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи