Читај ми!

Расте број жртава урагана "Милтон", оштећена два стуба на српској цркви на Флориди

Најмање 16 особа је погинуло је у урагану на Флориди, потврдили су званичници за Си-Би-Ес. Најмање 340 људи је спасено на Флориди, рекао је гувернер Рон Десантис. Дописник РТС-а Александар Жигић каже да нема жртава међу српским држављанима на Флориди и да су оштећена два стуба на једној српској цркви.

Ураган "Милтон" је оставио близу три милиона потрошача без струје.

"Милтон" је погодио већи део Флориде, а већ су распоређене хиљаде јединица Националне гарде, којима помажу јединице из других америчких држава, а, између осталог, треба да обезбеде да 50.000 електромонтера поново оспособе електромрежу широм Флориде.

Најмање 340 људи и 49 кућних љубимаца спасено је на Флориди, коју је погодио ураган "Милтон", рекао је гувернер Рон Десантис.

Иначе, на територији Тампе живи и значајан број Срба и постоје две велике црквеношколске Општине, у оближњем Сент Петерсбургу и Клирвотеру, који су иначе имали заказане српске фестивале за неколико седмица.

Такође, Срби живе и јужно одатле, у местима Норт Порт и Нејплс, као и у Орланду.

Дописник РТС-а Александар Жигић рекао је да нема жртава међу српским држављанима на Флориди.

"Једино смо чули од свештеника да су оштећена два стуба која држе куполу једне цркве, то је једна од новосаграђених цркава", рекао је Жигић, додајући да је све прошло боље него што се очекивало.

Ураган се обрушио и донео велике поплалве и тонада, забележн је рекордан број торнада, више од 20.

Процењује се штета 

Рон Десанртис је додао да су Национална гарда Флориде, локални органи за спровођење закона и тимови за потрагу и спасавање и даље ангажовани широм државе након налета урагана "Милтон", преноси Си-Ен-Ен.

Према његовим речима, екипе још процењују штету од олује, око 280 саобраћајних сигнала није у функцији, док је у појединим областима државе избегнут ''најгори сценарио".

Осигуравајуће куће и надлежне службе су почеле са проценом штете, а први извештаји указују да би трошкови санација могли да буду већи од 60 милијарди долара.

Директор Одељења за ванредне ситуације Флориде Кевин Гатри рекао је да се и даље очекује олујни талас у неким деловима државе, а да велике поплаве и даље представљају проблем.

Он је замолио становнике погођених подручја да остану у близини склоништа. 

Милтон је опао на олују друге категорије, да би рано јутрос прешао у олују прве категорије, уз ветар брзине од око 135 километара на сат, а напустио је Флориду у близини Кејп Канаверала.

Олуја је захватила регион две недеље након што је ураган "Хелен" поплавио улице и кућ на западу Флориде и однео најмање 230 живота широм југа те државе.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи