Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ко је Хашем Сафи ел Дин, могући нови лидер Хезболаха; Израелска авијација погодила више десетина циљева у Либану

Сукоб Израела и Хамаса – 359. дан. Вођа Хезболаха Сајед Хасан Насралах, високи члан "обавештајне мреже" Хасан Халил Јасин и ирански генерал Абас Нилфорушан убијени су у израелском ваздушном нападу на Бејрут. Та група најављује освету и наставак борбе против Израела. ИДФ поручује да је база Хезболаха у Бејруту била легитимна војна мета. Ирански верски лидер ајатолах Али Хамнеи поручио је да су све снаге отпора на Блиском истоку на страни Хезболаха. Истовремено, Израелска војска наставља са акцијама у Појасу Газе. У последња 24 часа убијена су 52 Палестинца, од 7. октобра 41.586.

Ко је Хашем Сафи ел Дин, могући нови лидер Хезболаха; Израелска авијација погодила више десетина циљева у Либану Ко је Хашем Сафи ел Дин, могући нови лидер Хезболаха; Израелска авијација погодила више десетина циљева у Либану

Након што ј Хезболах потврдио да је у израелским ваздушним нападима на Бејрут убијен њихов вођа Сајед Хасан Насралах, који је водио групу 32 године, пажња се померила на избор његовог наследника.

Као могући нови лидер Хезболаха спомиње се Хашем Сафи ел Дин, Насралахов рођак, којег је амерички Стејт департмент 2017. године прогласио терористом.

Као начелник извршног већа, Хашем Сафи ел Дин надгледа политичке послове Хезболаха и такође је у Савету за џихад, који управља војним операцијама групе.

Његов син је ожењен ћерком бившег команданта иранских снага Кудс, Касема Сулејманија, који је убијен 2020. у нападу америчких дронова у Багдаду.

Јеменски Хути и Хамас, изразили су жаљење због смрти вође Хезболаха и поручили да ће наставити да пружају подршку тој групи.

Огласио се и ирански верски лидер ајатолах Али Хамнеи и поручио да су све снаге отпора на Блиском истоку на страни Хезболаха. Он је после вести о ликвидацији Насралаха пребачен на безбедно место.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, са друге стране, поручио је да Израел неће "стати док Хезболах не буде уништен".

За то време, Израелска војска извела је нови талас ваздушних удара на јужна предграђа Бејрута након напада на командни центар покрета Хезболах. Погинуо је ирански генерал Абас Нилфорушан и високи члан "обавештајне мреже" Хезболаха Хасан Халил Јасин.

Хути и Хезболах су у знак одмазде испалили око 90 ракета на централни Израел.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је убиство лидера либанске групе Хезболаха Хасана Насралаха "мера правде за његове многобројне жртве" и да Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају право Израела да се брани од Ирана, државе која подржава групу. 

Истовремено, Израелска војска наставља са акцијама у Појасу Газе. У последња 24 часа убијена су 52 Палестинца, од 7. октобра 41.586.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи